Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A kannabisz heti egyszeri használata már károsítja az agyat.

kannabisz agykárosodásA kutatás kuriózuma, hogy az időszakos használókra terjedt ki, nem a rendszeres fogyasztókra. A kontrollcsoport olyanokból állt, akik soha nem használtak kannabiszt.

A Harvard Medical School és a chicagói Northwestern University kutatói MRI-vizsgálattal, azaz agyszkennerrel állapították meg a marihuána által okozott agyi elváltozásokat. A húsz kísérleti alany kora 18 és 25 év között volt, a Journal of Neuroscience-ben közzétett tanulmány szerint.

Két kulcsfontosságú régió (a nucleus accumbens és az amygdala) méretét és alakját módosítja a drog, már akkor is, ha csak egyszer vagy kétszer használják hetente. Mindkét érintett szerv az emóciók és a motiváció kialakulásában játszik szerepet, és természetesen a függőség kialakulásában is részt vesznek. (A nucleus accumbens a "jutalmazó-rendszer" része, http://www.ektf.hu/~emri/elettan2/6ea-fuggoseg.pdf az amygdala pedig az emocionális tanulásnál fontos.)

Az alkalmi használók nucleus accumbens-e szokatlanul nagynak bizonyult, míg amygdalájuk deformált volt. A Harvard kutatója, Anne Blood szerint ez a két szerv kulcsfontosságú az agyban: hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki képes legyen a dolgok negatív és pozitív oldalát mérlegelni, így a döntéshozatalban is szerepet játszanak.

A mostani kutatás különlegessége, hogy az alkalmi használókra terjedt ki, nem a rendszeres fogyasztókra. A kontrollcsoport olyanokból állt, akik soha nem használtak kannabiszt.

Hans Breiter, a Northwestern University professzora ezek után megállapította: ez a tanulmány komoly kihívás elé állítja azt az elméletet, miszerint az alkalmi használatnak nincsenek negatív következményei.

Peter Jones, a Cambridge-i Egyetem pszichiátria professzora ugyanakkor óvatosan ítélte meg a kutatás eredményét, a brit lap, a Daily Mail kérdésére. Szerinte érdekes eredményeket hozott a vizsgálat, de nagyon kevés kísérleti alanyra terjedt ki. A legfontosabb ezek után az, hogy további kutatásokra van szükség a jelenségek tisztázásához.

 

Forrás: hazipatika.com

 

lecitin tartalmú kalcium cholican kapszula omega-3 kapszula harmonizáló készülék
Lecitin tartalmú kalcium Cholican kapszula Omega-3 kapszula Harmonizáló készülék