Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Öt elem tana

Az utóbbi években egyre inkább a figyelem a keleti orvoslás, keleti filozófia felé irányul.

De miért is következik ez be?

Mert szinte már nincs is egészséges ember a környezetünkbe, a sokféle kemikáliák fogyasztása sem hozta meg a kívánt eredményeket a mellékhatások, lerakodott mérgek miatt.

Egyre többen látják meg a kiutat, és keresik a keleti országok termékeit, amelyek 5000 éves gyógyászati tapasztalatokkal rendelkeznek.

Miben különbözik a keleti és a nyugati orvoslás?

A keleti és nyugati orvostudomány közötti alapvető és legfontosabb különbség az immunrendszerhez való viszonyulásban keresendő. Keleti orvostudomány a betegség megelőzésében a Nyugati pedig a meglévő betegség (szerv) gyógyításában látja az utat.

A Keleti orvostudomány tanítása szerint az egészség az egész szervek harmóniáján alapszik.

Az öt elem tana szerint, ha készen állsz a változásokra  készen állsz mindenre, mondja a keleti ember.

Kínai tudósok megfigyelték egyes emberek közérzetét, az évszakok változásainak függvényében. Ezt a tudást, tapasztalatot az 5 alapelem rendszerébe foglalták össze. Eszerint az elmélet szerint a dolgok öt elemen haladnak át, míg visszajutnak az elsőhöz, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Úgy vélik, hogy az egészséget a (Csi) szervezetben végbemenő normális mozgása jellemzi. Az életenergia a Chi, nem más mint az életerő, kozmikus energia.

A Chi áramlásának zavarai, ha hosszú ideig nem működnek jól, először tünetet, később elváltozásokat, rendellenességeket okoznak.

A tünetek mindig figyelmeztető jelként jelzik az energia áramlás hibáit, felhívva a figyelmet arra, hogy valamit elrontottunk  az életvitelünkben, vagy táplálkozásunkban, azaz jelez a szervezetünk.

12 meridiánon átvezető keringése 24 óra alatt megy végbe, az energia maximális és minimális feszültsége minden meridiánban két órán át tart. A rendszer alapja a Yin és Yang kölcsönös együtthatása, minden érzelemért szervezetünk külön szerve felelős.

Yin és Yangnak nevezzük a természet, a környezet, a világ minden jelenségében meglévő ellentétek egységét. A világ egységes egész, és ez az egész a két ellentét arányának következménye. A világ a Yin és a Yang jellegű erők állandó változásából áll. Normális esetben ezek az erők egyensúlyban vannak. „A Yin és a Yang megkülönböztethető, de el nem választható” ( Sárga Császár Belgyógyászati könyve ).

Az öt elem tana szerint:

Az öt elem a természetben jelenlévő és ránk ható természeti képződmény, a fa, a tűz, a föld, a fém, és a víz. A keleti ember képekben beszél (ugyanúgy, ahogy az írásjelei is képiek), egy-egy szó nemcsak magát a megnevezett tárgyat képviseli, hanem magában foglalja az arra a tárgyra jellemző energiákat, mozgásokat.

Az energia feszültségének órái.
Meridiánok maximális minimális
1. Tüdő 3-5 15-17
2. Vastagbél 5-7 17-19
3. Gyomor 7-9 19-21
4. Lép és hasnyálmirigy 9-11 21-23
5. Szív 11-13 23-1
6. Vékonybél 13-15 1-3
7. Húgyhólyag 15-17 3-5
8. Vesék 17-19 5-7
9. Szívburok 19-21 7-9
10. Hármas melegítő 21-23 9-11
11. Epehólyag 23-1 11-13
12. Máj 1-3 13-15

 

otelemtan


A fa (tavasz)jelképezi a mozgékonyságot. idesoroljuk a májat és Yang párját az epét, valamint az izmokat, inakat, melyek mozgásunkat biztosítják, s a máj-epe uralma alatt állnak. A máj legfőbb feladata a szervezet energiájának egyenletes áramoltatása, ellenőrzi és szabályozza az izmok, inak, szalagok állapotát, befolyásolja a gyomor és lép emésztő működését, a szemre nyílik. Az epe az egyetlen Yang szerv, amely nem alakít át tisztátlan anyagot, tárolja és továbbítja az epét. Az epecsatorna aktiválja a májműködést és kontrollálja azt.

A tűz (nyár)a következő fázis, melyet a fa táplál. A tűzre jellemző a kiáradás, szétterjedés a nyarat képviseli. Belső szerveink közül idetartozik a szív, mely szét árasztja a vért ereinkben és idesorolandó a szív. A szív a nyelvre nyílik. Dadogás, beszédhibák a szívhez kapcsolhatók. A szív állapota a bőr színéből megállapítható, keringésben tartja a vért, a szervek között a legfőbb uralkodó. Yang párja a vékonybél, feladata a táplálékból az eszencia és a salakanyag szétválasztása, vezérli a folyadékokat, a vizet visszaszívja.. A tűz hatására hamu, pernye keletkezik, mely beolvad a földbe.

A föld-től (nyárutó) táplálékot kapunk, a termékenységet képviseli. A földelem tehát az átalakulást, átalakítást, a nedvességet jelképezi. A földhöz tartozó szervünk a lép, mely átalakítja az élelmet, kis részekre bontja. A lép a helyén tartja a szerveket, és az erekben keringő vért. Minden vérömleny, bevérzés, véres vizelet az életenergia gyengeségére utal.

A lép uralja a szállítást és az átalakítást, segíti a Chi és a vér termelését. Yang párja a gyomor, mely az emésztés központi szerve, azaz a táplálékok átalakítását végzi, az ételt tiszta és zavaros részre osztja, a tisztát küldi a léphez, a zavarost a belekhez,  kötőszövetet uralja. Normális működés mellett a Chi-t felfelé irányítja.

A fém, (ősz) mely hűvösséget, szárazságot áraszt magából, jellemző rá a tisztaság.

A fém elemhez tartozik "legtisztább" szervünk a tüdő, mely irányítja a légzést, ha a tüdő beteg az egész test beteg. Felelős a víz anyagcseréért, a tüdő uralja a bőrt, felügyeli a legkülső védelmi réteget. A tüdő a szájra és az orra nyílik. A tüdő felügyelete alá tartozik minden ami a légutakban történik, ha a tüdő beteg vizenyők, bőrbetegségek, nátha, orr-és arcüreg gyulladás jelentkezhet. Yang párja a vastagbél, feladata a salakanyag ürítése, a megmaradt folyadékok visszaszívását végzi. Ha romlik a működése hasmenés, székrekedés jelentkezhet.

Az ötödik fázis a víz, mely a hidegséget, mozdulatlanságot, a megállapodást, a halált jelképezi. A víz elemhez tartozik a tél, a hideg, belső szerveink közül a vese, mely gyökere a Chi, fogadja a tüdőből jövő Chi-t, a csontvelőképzésben és a csontokat befolyásolja, a születést, fejlődést, érést szabályozza, tárolja az ősi Chi-t. A húgyhólyag ellenőrzi a folyadékok tárolását, bevitelét és kiválasztását.

A keleti ember egészségről alkotott véleményét, tapasztalati tudását és az 5000 éves kínai orvostudomány receptjeit felhasználva, ajánlhatjuk ezeket a termékeket. A termékek beállítják a szervezetben a sav - lúg egyensúlyt. Húsunk, vérünk, csontunk lúgos kémhatású. Szervezetünknek folyamatosan újra kell építenie önmagát, egészen sejt szinten. Ehhez lúgos italra, ételre van szüksége, de mi nem adjuk meg neki a megújuláshoz szükséges kémhatású alapanyagokat. Savas ételeket eszünk, húst, fehér lisztet, olajban sült ételeket, üdítőket, cukrot, kávét. Szervezetünk az életéért küzd, csak mi nem érzékeljük, és szervezetünk hogyan készítsen lúgos vért, szerveket, húst, csontot savakból.

A TIENS termékek nem gyógyítanak semmit, a szervezet regeneráló képességét segítik elő!

Az egészség javításához a keleti ember 3 szakaszt alkalmaz:

- méregtelenítés

- feltöltés

- szinten tartás, harmonizálás