Független tanácsadó honlapja.

Tiens készülékek

 

 

Köpölyöző készlet

Kód: D83, D84, D85, D86

köpölyözésKöpölyöző készülékA köpölyözés terápia, amelynek hosszú története van Kínában, fontos alkotóeleme a kínai medicinának. Ez összefüggésben van azzal, hogy könnyű a köpölyözés alkalmazása, könnyen elsajátítható és kényelmes a használata, jó terápiás hatással rendelkezik és nincsenek mellékhatásai. A köpölyözést nagyon sokra becsülik és szeretik az egyszerű emberek. Az utóbbi évek tudományos és technikai fejlődésének eredményeként, a köpölyözés, mint elv, gyorsan alapelméletté és egy önálló ággá vált. A köpölyözést manapság mind többen és többen szeretnék alkalmazni a tradicionális, egyszerű módszerét, az egészség és a fittség megőrzésének.

A köpölyöző készlet kínai szabadalmának a száma ZL 95 200265.5 ,1995-ben lett bejegyezve, tradicionális köpölyözés összes előnyét ötvözi, de a hátrányait nem. Az üvegcsék átlátszóak, hogy a bőrelváltozásokat és vérzést könnyebben észrevehessük, a köpölyözést ellenőrizhessük. Mivel égést nem alkalmaznak, ezért nem kell félni attól, hogy a köpölyözés során a bőr megég. A köpölyöző üvegcsén belüli negatív nyomás ellenőrizhető, a paciens betegségétől és alkatától függően. 
A köpölyöző majdnem törhetetlen, kényelmes és alkalmazható kórházakban és a családban is.

A köpölyözés már kb. 3000 éve ismert eljárás, melynek célja főképpen a salakanyagok eltávolítása, az áthangolás, az új egyensúly kialakítása. Ez a speciális ingerterápia ún. vákumos köpölyöző harangocskák segítségével végezhető el, melyeket a test különböző pontjaira helyezünk el. A köpölyözés kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapítás, izom- duzzanatok csökkentése, bőr és kötőszövet keringési zavara esetén. A köpölyözés Hippokratész szerint: szabaddá teszi az energiapályákat, elvezeti a mérgező energiákat, a rossz vért, a salakanyagot, a gonosz szeleket, serkenti a vérképzőrendszert, helyreállítja a jing-jang egyensúlyt a szervezetben.

A köpölyözés (pohárvetés) technikája

Köpölyözésnél kis üveg, porcelán vagy bambusz csuprot tapasztunk a bőrfelszínre, melyben vákuumot képzünk vagy úgy, hogy a csuprot melegítjük, vagy úgy, hogy az aljára szívóeszközt csatlakoztatunk (Zmiewski).

Rohamszerű köhögéses tünetek köpölyözése

KöpölyözésA régi időkben a köpölyözésre állati szarv, a szaru-köpöly szolgált. Ezt követte a bambusz-köpölyözés, majd a "tüzes csésze" alkalmazása. Ennek első leírása Jiao-tól származik 1765-ből: "Helyezz egy darab égő papírt egy csészébe, amit azonnal boríts a kérdéses területre. Fejfájásnál a halánték vagy a nyakszirt jön szóba. Gyomorfájásnál helyezd a köldök fölé."... (Bef-12). ..."A paciens úgy fogja érezni, hogy a meleg levegő behatol a bőrébe. Amint a hőmérséklet fokozatosan csökken a csészében, az magától leesik. A bőr meglilul és egy kevés pára jelenik meg a csészében. Eloszlatja az ördögi szelet és a hideget, minden kemikália szedése nélkül. Alkalmas a fejfájás, a szédülés, az izületi fájdalmak, vagy a hasfájdalom kezelésére."

A köpöly-pohár maga különböző anyagokból készülhet. Fontos a szájának a pereme; ne legyen túl éles és keskeny, inkább legömbölyített és széles. Az üvegből készült - bár törékeny - előnyös abból a szempontból, hogy lehet látni, hogy mennyire színeződik el a bőr alatta. Ebből el lehet dönteni a levétel idejét. A A köpölyöző pohár levételkor az egyik ujjal alányúlunk, hogy megszüntessük a vákuumot. Ajánlatos a levétel után - ruhán keresztül - megmasszírozni a vörös bőrterületet. A köpölyöket általában 5-10 percig hagyjuk fent a bőrön. 

Hasmenéses tünetek köpölyözése

A köpölyözés hatásmechanizmusa nagyon összetett. Helyileg fokozza a vérkeringést, az anyagcserét és a kapillárisok átjárhatóságát. Ebből a szempontból hatása hasonló a melegítés hatásához. A szívó hatás folytán azonban még fokozza az ozmotikus nyomást is, helyi ödémát kelt, a nyirok-visszaáramlást fékezi. Mindezzel a helyi immunválaszt is serkenti. Általános hatása is van: az érkapillárisok átjárhatóságának fokozásával elindít egy ön-hematolízist, azaz egy saját vérbontást. Ez általános serkentő hatású az agykéreg érző képviseletére.

Köpölyözés tüzes technikával

Ez a leggyakoribb köpölyözési módszer. A lángot általában tömény alkoholba merített vattacsomó meggyújtása adja. Ezzel a vattával, befogva egy érfogó csipeszbe mielőtt meggyújtjuk, a köpölypoharat előbb kitöröljük, hogy a láng belobbanva jobban felmelegítse a levegőt. Faluhelyen elterjedt módszer, hogy egy kisméretű gyertyát helyezünk a bőrre, és azt a meggyújtás után azonnal leborítjuk a köpölypohárral. Ha sokat várunk az elfolyó viasz ráfolyik a bőrre! 

A sikló vagy "nyuvasztásos" köpölyöző eljárás

Ennek során üvegköpölyt alkalmazunk úgy, hogy előzőleg a kérdéses nagyobb, sima bőrfelületet, vagy a köpöly szájának a peremét beolajozzuk (pl. a hátgerinc két oldalán). Ekkor lassan csúsztatva a köpölyt a vákuum megmarad alatta a mozgatás ellenére. Alatta nagy csíkban kipirosodik a kérdéses bőrfelület. Használható diagnosztikai célra is: ahol pl. a háton, a gerinc mellett jobban kipirosodik a bőr, ott a tünetet produkáló szervnek megfelelő háti shu pont.

A köpölyözés indikációi

A köpölyözés sokféle probléma enyhítésében javallt. Pl. rohamszerű köhögésnél a 3. háti csigolya tövisnyúlványa alatt lévő Kor-12 ponton, hányingernél és hasmenésnél a Gy-25, Bef-4, Bef-6 pontokon köpölyözhetünk. 

A köpölyözés kontraindikációi

Súlyos szív problémáknál illetve a szív felett.
Vérzékenység esetén.
Általános ödéma esetén.
Elváltozott bőrfelszínen, daganaton.
A mellkason és a hason terhesség alatt.
Hat évesnél fiatalabb gyerekeken és 70 év feletti öregeken.
Hirtelen ájulás, kóma, vagy rángógörcs esetén.
Nagyerek felett.
Ha az előző köpölyözés nyomai még nem tűntek el.

A köpölyöző készülék felépítése.

Köpölyöző készlet

A köpölyöző készlet használata és a köpölyözés terápiának részletes leírása a köpölyöző készlethez mellékelt használati útmutatóban találhatóak.

A vákuummasszázs készlet tartalma a következő:

  • 1 db vákuum pisztoly
  • 1 db összekötő cső
  • 4 db 6 cm átmérőjű köpölyharang
  • 4 db 7 cm átmérőjű köpölyharang
  • 2 db 3 cm átmérőjű köpölyharang
  • 1 db 3 cm ívelt végű köpölyharang
  • 1 db 4,5 cm átmérőjű köpölyharang

Mérettől függően ( „S”, „M”,”L”) további két harang.

  • 2 db 10 cm átmérőjű és 7 cm mélységű mellszívó harang („S” méret) vagy
  • 2 db 11,5 cm  átmérőjű és 10 cm mélységű mellszívó harang („M” méret) vagy
  • 2 db 13 cm átmérőjű és 14 cm mélységű mellszívó harang („L” méret)

Tartalmaz még mágneseket, amelyek a köpölyharangokba helyezhetőek, a terápiás hatás fokozására.

 

A TIENS termékek nem gyógyítanak semmit, a szervezet regeneráló képességét segítik elő.