Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A rendszeres pezsgőzés javíthatja a memóriát

pezsgőzésHeti egy-két pohár pezsgő elfogyasztása ellensúlyozhatja az öregedéssel járó memóriavesztés folyamatát, és késleltetheti a degeneratív agyi betegségek, például a demencia kialakulását is - derült ki egy új kutatásból.

A valódi pezsgőben lévő fenolok javíthatják a környezetből érkező információk feldolgozásáért és tárolásáért felelős térbeli memóriát - állapították meg a brit Reading Egyetem kutatói. A pezsgőben található vegyületek ugyanis kedvezően befolyásolják azokat a fehérjéket, amelyek elősegítik az agyban az emlékek megőrzését - áll az Antioxidants and Redox Signalling szakfolyóirat cikkében.

 

Ezek a fehérjék az öregedés során egyre kevésbé tudják ellátni feladatukat, ezáltal fokozatosan romlik az információ-tárolás hatékonysága és nő a degeneratív betegségek kialakulásának kockázata. A pezsgő azonban aktív állapotban tartja ezeket a fehérjéket, így segíthet lassítani az időskori memóriavesztés folyamatát.

 

A kutatás vezetője kiemelte, hogy korábban a vörösborral kapcsolatban már születtek hasonló eredmények, de most először sikerült bizonyítani a pezsgő memóriavédő hatását. Míg azonban a vörösbor a benne lévő flavonoidok miatt bizonyult hatékonynak, addig a Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay szőlőfajták felhasználásával, hagyományos eljárással készülő pezsgő - amely nem tartalmaz flavonoidokat - minden bizonnyal a benne lévő fenolvegyületek révén fejti ki pozitív hatását.

 

Nem szabad azonban túlzásba vinni a pezsgőzést: az eredmények alapján heti 1-2 pohárnyi az ideális mennyiség a kognitív funkciók fenntartásához.

 

Forrás: origo.hu

 

lecitin tartalmú kalcium chitosan kapszula cink kapszula
Lecitin tartalmú kalcium
Chitosan kapszula Cink kapszula