Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mégsem a fűben-fában van az orvosság?

gyógynövényekÉvszázadokon át az emberek magától értetődő módon nyúltak a természetes gyógymódokhoz, ha valamilyen egészségügyi gonddal – megfázással, has- vagy fogfájással – találták szembe magukat.

Ma megint egyre népszerűbb ez a trend, és egy 2007-es kimutatás szerint tízből közel minden negyedik felnőtt próbálja alternatív módon kezelni bajait. Szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a természetes gyógymódok, a gyógynövények vagy különféle vitaminkészítmények sem mindig veszélytelenek, és sokszor nem felelnek meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) előírásainak sem, arról nem is beszélve, hogy más recept nélkül kapható gyógyszerekkel együtt szedve számos problémát okozhatnak. Ezért javasolt minden esetben konzultálni kezelőorvosunkkal, ha ilyen készítményekhez szeretnénk fordulni. Az alábbiakban az öt leggyakrabban alkalmazott természetes gyógymód hatékonyságát veszi számba a cikk.

A probiotikumok úgynevezett barátságos baktériumok, melyek főleg antibiotikum szedése mellett segítenek abban, hogy ne sérüljön túlzottan a bélrendszerünk. Számos fajtájuk kapható, akár joghurtként is fogyaszthatók, ám a szakemberek nem jutottak egyértelmű álláspontra azzal kapcsolatban, melyek a ténylegesen hatásos probiotikumok.

Az ekcéma gyakori bőrkiütés, amely sok kisgyereket is érint élete első éve során, és egy részüknél felnőttkorra is megmarad a betegség. A hátterében gyakran valamilyen ételre vagy háztartási termékre létrejövő allergia áll, kezelése, pedig gyógyszerrel vagy kenőccsel lehetséges. Vannak azonban, akik a kankalinolajra esküsznek, amely nyugtatólag hat a bőrre, ám dr. Zoe Draelos bőrgyógyász szerint ennek alátámasztására nincs elég tudományos tény.

A tőzegáfonyalé sokak szerint húgyúti fertőzés esetén segít, amely az egyik leggyakrabban előforduló fertőzés az emberek – főleg a nők - körében. Egyes vizsgálatok ki is mutatták hatékonyságát, mások azonban cáfolták, abban azonban egyetértenek az orvosok, hogy húgyúti fertőzés esetén sok folyadékra van szükség.

A vércukorszint karbantartására fahéjat javasolnak a természetes gyógymód hívei, ám a Cochrane Database of Systematic Reviews című lap 2012 szeptemberi számában megjelent tanulmány úgy találta, hogy semmiféle különbség nem volt kimutatható azok vércukorszintjében, akik fahéjat kaptak, azokéhoz képest, akik csak placebót. Helyette inkább a diabetikus étrend, valamint a sok mozgás javasolt.

Végezetül következzen egy szintén gyakori egészségügyi gond, a fogfájás. Azok, akik nem szívesen fordulnak meg fogorvosnál, szegfűszegolajjal próbálkoznak, mivel az, fájdalomcsillapító hatású eugenolt tartalmaz. Noha ártalmatlan fűszerről van szó, arról nincsenek adatok, túl nagy mennyiségben nem okozhat-e problémákat, ráadásul az eugenol fájdalomcsillapító hatása sem bizonyított, így az Amerikai Fogászok Szövetsége inkább azt tanácsolja, amíg eljutunk a fogorvosi rendelőbe, próbálkozzunk inkább a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal.

 

Forrás: vital.hu