Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mennyi energiát ad az alkohol?

alkoholfogyasztásAz átlagember napi energia bevitelében száz kilokalória alkoholos italokból származik, állapította meg egy új kutatás.

A rendszeres alkoholfogyasztóknál az arány ennél sokkal rosszabb: ők a napi szükséges energiamennyiség 16 százalékát fedezik alkoholból.

A teljes népességet alapul véve egy átlag amerikai naponta száz kilokalóriát visz be alkoholtartalmú italok fogyasztásával, de ennél jóval több energiát visznek be alkohollal a fiatalok és a férfiak, akik szeretik például sörrel csillapítani szomjúságukat. Egy új kutatásból kiderült, hogy az alkoholt fogyasztók rendszerint túllépik az ajánlásokban szereplő megengedett napi alkoholmennyiséget, és többet fogyasztanak sörből, borból vagy töményből.

Ez nem is annyira meglepő, hiszen az ajánlások szerint a napi energia bevitel maximum 5-15 százaléka származhat hozzáadott cukrokból és zsírból, ami például egy átlagos felnőtt nő 2000 kilokalóriás napi energiaszükségletét alapul véve 100-300 kilokalóriát jelent. Mivel az alkohol is hozzáadott cukorforrásnak minősül, ezért ha valaki egy forró nyári napon megiszik két korsó hideg sört (kb. 400 kcal), máris túllépte a megengedett limitet. Fröccsözéssel is könnyen a határértékek, fölé lehet kerülni, a töményről nem is beszélve.

Figyeljünk a rejtett kalóriákra

A kutatáshoz az adatokat egy 2007 és 2010 között végzett átfogó amerikai felmérési program szolgáltatta, amelynek során többek között megvizsgálták a résztvevők táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásait is. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a felnőtt résztvevők hány kilokalóriát vittek be a megelőző 24 órában sör, bor, tömény vagy koktél formájában.

Az eredményekből kiderült, hogy a férfiak naponta kb. 150, míg a nők 50 kilokalóriányi alkoholt fogyasztanak. A fiatal, 20 és 29 év közötti férfiak viszik be a legtöbb energiát alkohol formájában (kb. 174 kcal/nap), míg a legkevesebbet a 60 év feletti nők (33 kcal/nap). A leggyakrabban fogyasztott alkoholtartalmú ital férfiaknál a sör, míg nőknél nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a sör, bor és tömény között. A kutatók azt is megállapították, hogy az alkoholfogyasztási szokásokat nem befolyásolja a résztvevők etnikai vagy faji hovatartozása, jövedelmi viszonyai azonban igen: a jól kereső nők például több alkoholt fogyasztanak, mint szerényebb bevétellel rendelkező társaik.

A kutatók kiemelték, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás nem csak a rejtett kalóriák elkerülése, hanem a későbbi betegségek kockázatának csökkentése miatt is fontos. A többség ugyan betartja ezeket az ajánlásokat, azonban minden ötödik amerikai férfi és nyolcadik nő a megengedettnél több alkoholt fogyaszt naponta.

 

Forrás: A teljes cikk az origo.hu oldalon

http://www.origo.hu/egeszseg/20121121-mennyi-rejtett-energia-szarmazik-alkoholbol.html