Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Prosztatarák ellen egyen halat

ProsztatarákNagyobb mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása megvédi a férfiakat a prosztataráktól még abban az esetben is, ha genetikailag erre hajlamosabbak

, jelentette ki John S. Witte és kutatócsoportja, miután megvizsgálták 466 agresszív prosztatarákban szenvedő és 478 hasonló korú, ám egészséges férfi táplálkozási szokásait. A Clinical Cancer Research című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint: “szoros kapcsolatot találtunk a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fogyasztása és a kifejlett prosztatarák előfordulási aránya közt. Ezek az elsősorban halakból származó zsírok sokkal, jelentősebb hatással vannak, mint amit a genetikai hajlam képes lenne ellensúlyozni.”

omega 3 zsírsavA vizsgálatban résztvevő férfiak átlagos életkora 65 év volt és a diagnózist követően 4,7 hónap múlva hívták vissza a rákkal diagnosztizált eseteket. A kutatók csupán az agresszív tumorra fókuszáltak, mivel ez reprezentálja a betegség veszélyesebb változatát. Mivel azok a férfiak, akiket nem-agresszív, lassú növekedésű tumorral diagnosztizáltak, általában egyéb, a rákkal össze nem hozható okból halnak meg.

A kutatók egyrészt megkérdezték a résztvevőket arról, mennyi halat fogyasztanak. A lehetséges válaszok (soha, havonta egy-három alkalommal, hetente egy-három alkalommal) alapján három csoportba osztották őket. Mindenkinek megvizsgálták a cox-2 gén 9 különböző mutációját, amik kapcsolatba hozhatók a prosztatarák kialakulására való hajlammal. Az eredményeket rangsorolták egyéb életmódbeli tényezőkkel is, mint dohányzás, elhízottság és családi előzmények.

Az eredmény több mint érdekes. Azt találták, hogy a rákos esetek jelentősen magasabb omega-6 zsírsavfogyasztást vallottak be, mint egészséges társaik. Mindannyian magasabb kalória bevitellel és jelentősen alacsonyabb omega-3 zsírsav bevitellel számoltak. Szinte alig vagy egyáltalán nem fogyasztottak halakat.

A kutatás melléktermékeként azt is kimutatták, hogy a cox-2 gén rs4647310 számú variánsa jelentős, mintegy 5,5-szörös rizikót jelent, amennyiben kimutatható egy férfiban. Érdekes módon amennyiben egy ilyen agresszív prosztatarákot eredményező génvariáns jelen volt, annak hatása nem volt mérhető abban a csoportban, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak omega-3 zsírsavakat.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a lazac és más tengeri (fekete) halak fogyasztása adta a legmagasabb omega-3 értékekekt. Hazánkban, mivel tengerpartunk nem igazán van, olcsó omega-3 forrásként a különböző halolaj tartalmú étrendkiegészítő kapszulák jöhetnek szóba.

 

Forrás: naturhirek.hu

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula

Veican kapszula