Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Melyik vitaminból mennyit szedjen a kismama?

kismamáknak vitaminokA terhes nők egyre nagyobb számban a normálisnál nagyobb súlyfelesleggel küzdenek, ami különösen fontossá teszi bizonyos vitaminok megfelelő adagolását a terhesség alatt és azt megelőzően.

A terhesség alatt szedett vitaminok nélkülözhetetlenek a magzat normális sejtműködéséhez, növekedéséhez és fejlődéséhez. A terhesség idején tehát megnő az anya szervezetének igénye bizonyos vitaminok, elsősorban a folsav iránt, amelyet a termékeny korban lévő nők általában egyébként is túl alacsony mennyiségben fogyasztanak. A terhesség alatt, illetve már azt megelőzően szedett vitaminok bizonyítottan jelentős mértékben csökkentik a velőcső-záródási és más fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűségét.

A szakemberek egy része úgy véli, a vitaminkészítmények szedésével a terhességi magas vérnyomás és koraszülés kockázata is hatékonyan csökkenthető, de ez egyelőre nem bizonyított: további vizsgálatok szükségesek az összefüggések igazolásához, illetve a vitaminszedés potenciálisan káros hatásainak feltérképezéséhez és az optimális adagolás megállapításához.

Mennyi vitaminpótlás ajánlott?

terhesség vitaminokA londoni King's College kutatói felülvizsgálták a kismamák vitaminszedésére vonatkozó ajánlásokat. Folsavból naponta 400 mg bevitelét javasolják már a fogamzást megelőzően, illetve az első trimeszter folyamán. A nők mindössze 21-48%-a szed már a fogamzás előtt is folsavat, ezért a szakemberek más megoldásokat is keresnek: felmerült például a liszt folsavval történő dúsításának lehetősége, bár ezzel kapcsolatban még vizsgálják, hogyan hatna ez a "kényszeradagolás" azokra, akiknek nincs folsavra nagyobb mennyiségben szüksége.

Az A- és B-vitamin szedése nem javallt a terhesség alatt, de szedhetők olyan multivitamin-készítmények, amelyek kis mennyiségben tartalmaznak C- és E-vitamint. C-vitaminból a terhes nők számára ajánlott napi bevitel minimálisan 80-85 milligramm. Extrém nagy mennyiségű (több mint napi 2000 mg) C-vitamin fogyasztása a terhesség alatt egyes vizsgálatok szerint növelheti a koraszülés kockázatát, míg más vizsgálatok szerint C-vitamin-hiányhoz vezethet az újszülöttben. A E-vitamin nagy dózisban történő bevitelét pedig egyes terhességi komplikációkkal és szívfejlődési rendellenességekkel hozták összefüggésbe. E-vitaminból az ajánlott napi bevitel 10-15 milligramm.

D-vitamin adagolása akkor célszerű, ha fennáll a D-vitamin-hiány kialakulásának kockázata. Amennyiben eleget éri napfény a bőrt, megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődik a szervezetben. Mégis azt figyelték meg, hogy például a 30 feletti testtömeg-indexű (BMI) nők esetében gyakran alakul ki D-vitamin-hiány, illetve nem mindenkinek van lehetősége megfelelő ideig élvezni a napsütést. Indokolt esetben, főleg túlsúlyos kismamáknak napi 10 mikrogramm mennyiségben mindenképpen pótolni kell a D-vitamint, mert súlyos hiány esetén a gyermek akár angolkóros is lehet.

A kutatók összegzésként elmondták: egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, valamint aktív, mozgásban gazdag életmóddal és sok szabadban töltött idővel a vitaminok nagy részéhez hozzájut a kismama. A folsav és szükség esetén a D-vitamin pótlását azonban mindenképpen ajánlják a szakemberek.

Forrás:origo.hu

 

További cikkeink:

Kalcium por gyermekeknek

Omega 3 kapszula

Lecitin tartalmú kalcium

Kínai datolya jujuba kivonat