Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A gyomorégést ne hagyja kezeletlenül

gyomorégésA visszatérő gyomorégés illetve a hátterében álló reflux betegség sokszorosára növeli a nyelőcsődaganat kialakulásának esélyét – figyelmeztettek kaliforniai kutatók.

nyelőcsőrákA nyelőcsőrák előfordulása 1975 és 2001 között majdnem hatszorosára növekedett, pedig egyik fő rizikófaktorát, a gyomorégést, a savas refluxot, vagy más néven a gyomor-nyelőcsövi reflux megbetegedést (GERD) nagyon hatékonyan lehet kezelni. "Az elhízás és az egészségtelen étrend hatására egyre nő a refluxos megbetegedések száma" - nyilatkozta Dr. V. Raman Mathusamy, a Kalifornia Egyetem Nyelőcsövi Megbetegedések Központjának igazgatója. "Kezeletlenül a GERD hatására a nyelőcső állandó kapcsolatba kerülhet a gyomorsavval, ami a nyelőcső szövetének elváltozásaik okozhatja. Ez a Barrett-nyelőcső néven ismert állapot mintegy negyvenszeresére növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét."

refluxA legnagyobb probléma, hogy a nyelőcsőrák sokáig nem jár a gyomorégésen kívül más tünettel, ami nagyon megnehezíti a korai diagnosztizálást. "A korai felismerés rendkívül fontos a betegség hatékony kezelésének szempontjából" - tette hozzá Dr. Kevin Ghassemi, a Nyelőcsövi Megbetegedések Központ klinikai programigazgatója.

Az Amerikai Daganatos Betegségek Társaságának számításai szerint az Egyesült Államokban, 2012-ben 17 500 új nyelőcsőrákos esetet várható és több mint 15 000-an halnak majd bele a betegségbe. Magyarországon évente körülbelül 400 új esetre derül fény.

Szakértők azt tanácsolják, hogy aki heti egy alkalomnál gyakrabban gyomorégést tapasztal, mindenképp keresse fel kezelőorvosát. Jó tudni azt is, hogy a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás, a zsíros ételek, az alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén növelik a reflux betegség illetve annak elhanyagolása esetén a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Dupla cellulóz tabletta

Digest tabletta