Segíthetnek a stroke ellen a citrusfélék
A citrusféléket, például narancsot vagy grapefruitot rendszeresen fogyasztó nőknél csökkenthet az agyi érkatasztrófa kockázata egy új amerikai tanulmány szerint.
Az Amerikai Szív Társaság lapjában, a Stroke-ban ismertetett tanulmány készítői egy amerikai ápolónők által 14 év alatt 69 622 páciens körében elvégzett felmérés eredményeit dolgozták fel. A nők részletesen beszámoltak arról, hogyan étkeztek, milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak.
A kutatás célja az volt, hogy tanulmányozzák a flavonoidoknak - amelyek többek között gyümölcsökben, zöldségekben, a keserű csokoládéban és vörösborban vannak jelen- az egészségre gyakorolt hatását.
A vizsgálatból kiderült, hogy azoknál a pácienseknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak narancsot és grapefruitot, vagy ezekből készült leveket, 19 százalékkal csökkent az agyi érkatasztrófa kockázata.
"Az elemzések kimutatták, hogy nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség, illetve C-vitamin fogyasztása kapcsolatban van az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenésével" - fejtette ki Aedin Cassidy, a tanulmány első szerzője, a Kelet-angliai Egyetem orvosi karának táplálkozástudományi professzora. "A flavonoidokról ismert, hogy különböző mechanizmusok segítségével, például az érműködés javításával vagy gyulladáscsökkentő hatásukkal bizonyos védelmet nyújtanak" - hangsúlyozza a vizsgálat vezetője.
A kutatók remélik, hogy további tanulmányok segítségével sikerül jobban megismerni a citrusfélék fogyasztása és az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenése közötti összefüggést a nőknél. Azt tanácsolják, hogy inkább magát a gyümölcsöt fogyasszák, mint a belőlük készült gyümölcsleveket, mert azok cukorban gazdag adalékanyagokat is tartalmazhatnak.
Forrás: MTI, A teljes cikk az origo.hu oldalon.
További cikkeink:
Kínai datolya (jujuba) kivonat