Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Rákhoz vezethet az állandó stressz

stresszA túl sok stressz hatására adrenalin termelődik szervezetünkben, ami hosszú távon a haj őszülését, sőt súlyosabb esetekben akár rákot is okozhat, állítják amerikai kutatók.

Az ismert stresszhormon, az adrenalin egy rövid és intenzív időszak erejéig jótékony hatású: felkészíti a szervezetet a küzdelemre vagy a menekülésre, ugyanakkor a folyamatos stressz hatására szervezetünkben felgyülemlett adrenalin komoly hatással van a DNS-ünkre is. Ezt a negatív hatást vizsgálta Robert Lefkowitz professzor, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatója.

stresszA szakember és kollégái heteken át, adagoltak infúzión keresztül adrenalint kísérleti egerekbe, hogy szimulálják a hosszú távú stressz hatásait, és megállapították, hogy a p53 nevű rákmegelőző hatású fehérje szintje jelentősen lecsökkent az egerek szervezetében.

A p53 fehérjét a „genom védelmezőjeként” is szokták emlegetni, mivel általában akkor termelődik, amikor a DNS károsodik. A p53 hatására a potenciális rákos sejtek meggyógyítják önmagukat, illetve amennyiben ez nem lehetséges, akkor elpusztítják önmagukat. Szintén a DNS-károsodás miatt áll le a sejtek pigment termelése, amely a haj természetes színéért felelős – olvasható a Nature című tudományos magazinban publikált tanulmányban.

A kutatás, egyelőre még meglehetősen kezdeti stádiumban van, de a remények szerint a kutatók olyan gyógyszert fejleszthetnek ki, ami alkalmas lehet a folyamatos stressz miatt kialakult betegségek kezelésére, sőt akár a kora őszülés ellen is hatásos lehet.

 

Forrás: vital.hu