Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Az őszibarack tényleg karcsúsít!

barackGyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre.

A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is. Az őszibarack 85-90 százaléka víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs.

„Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre. Ez a gyümölcs olyan, mint egy természetes antioxidáns, hiszen a hormonháztartást is karbantartja. Nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni”– mondta Dr. Borbényi Erika, orvos és életmód tanácsadó.

Az őszibarack A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok, pedig segítik az izmok képződését. Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is.

Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is, valamint bőr-, és hajszépítő hatással bír. Az őszibarack jól alkalmazható például székrekedés esetén: célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson.

Főként a számítógép-használók számára ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.

Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, amely belsejében nem, csak külsejében különbözik. Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni így újabb, és újabb fajták jöhetnek létre.

A piacon azokat a darabokat keressük, amelyek szép gömbölyűek, sárgás-rózsaszínesek és sérülésmentesek. Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak. A vásárlás után a gyümölcsmosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben.

Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamata szobahőmérsékleten jön csak ki. Az őszibarackot elsősorban magában fogyasszuk, de íme néhány praktikus és egészséges recept is:

Őszibarack krémleves

Hozzávalók: 30 dkg őszibarack, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 1 dl tejszín, fahéj, citromlé, szegfűszeg

Elkészítés: A barackokat jó alaposan mosd meg, majd szeleteld fel. A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverd össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzd meg és hűtsd le.

Az egészet öntsd át turmixgépbe, add hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixold habosra. Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezz a leves tetejére.

Őszibarack krém

Hozzávalók: 1 db nagy őszibarack, 1,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 2 teáskanál méz

Elkészítés: Mosd meg nagyon alaposan az őszibarackot, majd hámozd meg. Vágd fel apró darabokra és tedd a turmixgépbe.

Öntsd hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet. Turmixold alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tedd át kelyhekbe és helyezd el a hűtőben addig, amíg le nem hűl.

Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítsd!

 

Forrás: napidoktor.hu, egyno.hu