Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Megvan a menopauza rejtélye

menopauza örökölt génekA nőknek legalább most már van kit okolniuk a menopauzájukért – nem mást, mint a szüleiket. Brit és japán tudósok ugyanis azt állítják, hogy a hormonok ámokfutása az apától és az anyától örökölt DNS „genetikai csatározásainak” eredménye. Az egyik géncsoport ugyanis azt akarja, hogy a nő továbbra is nemzőképes legyen, a másik, pedig azt, hogy ne.

Ennek eredményeképpen alakulnak ki a hőhullámok, a kedélyingadozás, az éjszakai verejtékezés, és az egyéb más tünetek, amik a menopauzára jellemzők. A tudósok remélik, hogy – mivel egyre többet tudnak meg a folyamatban részt vevő génekről – később majd képesek lesznek kifejleszteni egy tesztet, ami előre megjósolhatja a változókor kezdetét.

A kutatás azt a népszerű elképzelést vette alapul, ami szerint a menopauza azért alakult ki az evolúció során, hogy megakadályozza, hogy őseink gyereket vállaljanak akkor, amikor még elég fiatalok ahhoz, hogy nőrokonaik segítségére legyenek. Ez a múltban segítette a vérvonal fenntartását, mivel így a nők a családjukban lévő gyerekeket védték és oltalmazták anélkül, hogy nekik maguknak újra át kellett volna esniük a szüléssel járó traumán.

 

A kutatásban a Londoni Egyetem Royal Holloway iskolájának (RHUL) tudósai, valamint a skót St. Andrews Egyetem és a japán Sokendai szakértői vettek részt. A kutatók szerint a múltban a nők hamar eltávolodtak saját családjuktól, és jellemzően inkább a férjük családjával éltek együtt a házasság után. Ez azt jelentette, hogy a közelükben lévő gyerekek a férjük családjából, és nem a sajátjukból származtak elsősorban.

 

Ennek eredményeképpen a lányok olyan géneket örököltek az apjuktól, ami megakadályozta, hogy túlságosan sok saját gyerekük legyen, és arra sarkallta őket, hogy inkább a közelükben lévő nem vérrokon gyerekekkel törődjenek. Az édesanya DNS-e ugyanakkor arra ösztönözte őket, hogy még több saját gyerekük legyen, ezzel akarva biztosítani a család vérvonalának fennmaradását – olvashatjuk a MediPress írásában.

 

– A nők apai génjei a korai menopauzát szorgalmazzák, míg az anyai gének megpróbálják megakadályozni a folyamatot – nyilatkozta Dr. Francisco Ubeda, az RHUL kutatója. Ez az elmélet nem csak arra ad magyarázatot, hogy miért alakul ki a menopauza, de arra is, hogy miért tart olyan sokáig, és miért jelentkezik olyan szélsőséges tünetek formájában.

 

Dr. Andy Gardner, a St. Andrews Egyetem munkatársa szerint azzal, hogy egyre többet tudnak meg a menopauza kialakulásában részt vevő génekről, egyre közelebb kerülnek egy olyan teszt kifejlesztéséhez, ami segíthet a nőknek kiválasztani az ideális időpontot a családalapításra. – Addig is az a legjobb, ha a nők megkérdezik az édesanyjukat, hogy ők mikor léptek át a változókorba, és ez alapján próbálnak meg következtetni a saját jövőjükre.

A kutatás részletes leírása az Ecology Letters című tudományos szaklapban olvasható.

 

Forrás: otvenentul.hu

 

egészségügyi betét kang li kapszula ligetszépe kapszula
Egészségügyi betét Kang li kapszula Ligetszépe kapszula