Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Stressz és őszülés – van-e összefüggés?

stressz - őszülésHa aggasztja az őszülés, itt az ideje, hogy megpróbáljon lazítani. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy a túl sok stressztől valóban megőszülünk. A New York-i Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a hajszínünkért felelős sejtek túlzott mértékű stressz-behatás következtében eltűnnek.

Ráadásul ezek a sejtek, az érintettek legnagyobb bánatára, nagy valószínűséggel már sosem térnek vissza.

A kutatók abból indultak ki, hogy amikor az emberi test megsérül, a melanin termelésért felelős őssejtek a szőrtüszőkből a bőrbe kerülnek, hogy megpróbálják korlátozni a károsodást. Egérkísérletük azt mutatta, hogy a szín ugyanilyen kiürülése következett be akkor is, amikor az állatokat stressz hormonoknak tették ki. A szakértők azt is hozzátették, hogy ez arra is magyarázatot ad, miért okoz a stressz olyan pigmentációt, amitől a bőr sötétebbnek látszik.

A New York-i Egyetem kutatói szerint bizonyítható, hogy a stressz hatására a melanin „elvándorolhat” a szőrtüszőkből a bőrbe. „Úgy véltük, érdekes lenne megvizsgálni, vajon a túlzott stressz elősegíti-e ezt a szélsőséges elvándorlást” – nyilatkozták. „A stressz hormonok közismerten elősegítik a bőr pigmentációját, mégis paradox módon és a közhiedelem szerint az őszülést is elősegíti. Eredményeink végre rávilágítanak a stressz hormonok és az őszülés közötti összefüggésre.”

 

Forrás: vital.hu