Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Nem csak a milliomosok gyógyulnak ki a rákból?

daganatos betegségekA magyarok szerint a rákos betegek gyógyításához itthon nem érhető el minden korszerű gyógyszer vagy technológiai eszköz - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából.

A betegre háruló, gyógyulással kapcsolatos anyagi terheket jelentősen alábecsülik: a többség úgy véli, havi 50 ezer forintnál kevesebbe kerülnek a TB által nem támogatott korszerű, célzott onkológiai kezelések, holott ennek költségei jellemzően milliós nagyságrendűek.

 

Magyarország sajnos élen jár a rákos megbetegedések tekintetében: a daganatok, okozta halálozás 43%-kal haladja meg az uniós átlagot, ami a legmagasabb arány Európában.  A CIG Pannónia Életbiztosító kutatásában azt vizsgálta, milyen információkkal rendelkeznek a magyarok a daganatos betegségek kezeléséről, valamint az ezekből való felépülés esélyeiről.

 

A felmérésből kiderült: a lakosság felét személyesen érintette már rákos megbetegedés, saját maga, vagy egy közeli hozzátartozója által. További 22% tágabb környezetében találkozott már ezzel a súlyos betegséggel, és mindössze a lakosság negyede olyan szerencsés, hogy sem közvetlen, sem közvetett kapcsolatba nem kellett kerülnie ilyesmivel.

 

rák - rákos megbetegedésA gyógyulás kulcsát a válaszadók elsősorban a korai diagnózisban és az időben megkezdett kezelésben látják. A hazai gyógyszerellátottsággal kapcsolatban azonban nem túl derűlátóak: a megkérdezettek mindössze 5%-a gondolja úgy, hogy a daganatos betegségek gyógyításához minden gyógyszer és technológiai eszköz rendelkezésre áll az országhatáron belül. Azok, akik személyesen érintettek voltak már daganatos megbetegedésben, gyakrabban mondták, hogy a legtöbb gyógyszer és eszköz nem áll itthon rendelkezésre (39%), mint azok, akiket ez a betegség csak közvetetten érintett (35%), vagy akiknek nincs tapasztalatuk ezzel kapcsolatban (34%).

 

A többség tisztában van azzal is, hogy számos olyan gyógyszer létezik a daganatos betegségek kezelésében, amely itthon nem érhető el tb-finanszírozással: a válaszadók közel fele mondta, hogy a legtöbb rendelkezésre álló gyógyszert az állam egyáltalán nem (5%) vagy többnyire nem (40%) támogatja. Ugyanakkor a lakosság egynegyedének egyáltalán nincs információja a daganatos betegségek kezelését szolgáló gyógyszerek állami támogatásáról. Ez az arány még azok között is magas (23%), akik személyesen érintettek valamilyen daganatos megbetegedésben. A megkérdezettek fele ennek ellenére úgy véli, hogy a legkorszerűbb onkológiai gyógyszerek havi szinten a betegek számára legfeljebb 50 ezer forintba kerülnek, 20% viszont azt gondolja, hogy a beteg havonta több mint 100 ezer forintot is fizethet a kezelésért.

 

Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgató-helyettese a kutatási eredményekkel kapcsolatban elmondta: „Ahogy a felmérésből is kiderült, az emberek ma már tisztában vannak azzal, hogy hazánkban állami finanszírozással nem érhető el minden korszerű onkológiai kezelés. A megkérdezettek vélekedésével ellentétben azonban az OEP által nem támogatott, célzott gyógyszerek, kezelések havi szinten több millió forintba is kerülhetnek – ez az átlagos magyar jövedelmi viszonyokat tekintve igen sokkoló adat. Ezen a területen tehát felértékelődött az öngondoskodás szerepe: ma már léteznek olyan megoldások, amelyekkel fel lehet készülni a betegségre, így a gyógyulás nem pusztán a milliomosok kiváltsága.”

 

Forrás: MTI, otvenentul.hu

 

Slimming tea Cholican kapszula Super kalcium por Ican kapszula
Slimming tea Cholican kapszula Super kalcium por Ican kapszula