Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Az érelmeszesedés első jelei

érelmeszesedés jeleiA helytelen táplálkozás és a túl magas koleszterinszint érelmeszesedést okozhat. Vegyük észre időben az erre utaló jeleket. Sokat hallunk manapság az érelmeszesedésről és arról, milyen veszélyekkel járhat, ha vérünkben túl magasra emelkedik a koleszterin szintje.

A koleszterin testünk egyik létfontosságú anyaga. Alapvető építőköve többféle hormonnak, így a progeszteronnak, a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek. Ezen kívül fontos alkotóeleme a sejthártyának és az idegsejteknek, valamint a D-vitamin és az epesavak alapanyaga. A máj napi 1000-1500 g körüli koleszterint termel, azonban állati eredetű ételekből is kerül a szervezetünkbe 300-600 mg mennyiségben, a nyugati étrendre jellemzően.

 

A jó, a rossz és a teljes

Hogy a koleszterin a vérben szállíthatóvá váljon, kis fehérjeburokba (lipoproteinekbe) ágyazódik. Ebből alapvetően kétféle létezik: LDL (alacsony sűrűségű) és HDL (magas sűrűségű). Az LDL a koleszterint a májból az erekhez szállítja. Jellemzője, hogy fölös mennyisége lerakódik az érfalakon, elmeszesedve, pedig érelzáródást okozhat. A HDL a fölösleges koleszterint szállítja vissza a májba, ahol kiválasztódik, így védi az ereket. Ezért kapta az LDL a rossz, a HDL pedig a jó koleszterin nevet. A két értéket a laborvizsgálatok során határozzák meg, tulajdonképpen ezek az igazán figyelemre méltó értékek.

A koleszterin problémássá csak akkor válik, ha értéke túllép egy bizonyos szintet. A vér összes koleszterinszintjének kívánatos határértéke 5 mmol/l vagy ennél alacsonyabb. Ehhez képest hazánkban a felnőtt lakosság (19–64 év) 60 százalékánál a vér koleszterinkoncentrációja meghaladja az 5 mmol/l értéket. Nem csoda, hogy a vezető halálokot Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések képviselik, hiszen mára egyértelműen bizonyítottá vált, hogy a magas össz- és LDL-koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések fő kockázati tényezője. Ha ugyanis sok koleszterin van a vérben, az lerakódhat az érfalon, így nő az érelmeszesedés kockázata. A beszűkült ér belső felületén fennakadó vérlemezkék tovább csökkentik az erek átmérőjét, emiatt a vér nem tud akadálytalanul áramlani, ami megnöveli az erek elzáródásának veszélyét, és infarktus, trombózis vagy agyvérzés alakulhat ki.

Maga az érelmeszesedés mindaddig nem okoz tüneteket, amíg az erek beszűkülése nem rontja jelentősen a vérkeringést. Ebben a fázisban lépnek fel az erek érintettségétől függő tünetek. Ha az elváltozás az agyi erekben keletkezett, az szélütéshez (stroke) vezethet. Ha a szív környéki erek szűkülnek be, akkor angina pectoris, szívinfarktus vagy szívelégtelenség alakulhat ki. A vese környéki erek elmeszesedése magas vérnyomást és a vese működésének leállását idézheti elő, míg ha az érelmeszesedés a láb vagy a medence ereit érinti, akkor a láb először csak nagyobb terhelésre, később járás közben is megfájdul. Férfiaknál a medence ereinek meszesedése impotenciát is okozhat.

Szerencsére a szív- és érrendszeri megbetegedések megváltoztatható kockázati tényezői közül a koleszterinszint a legtöbbször befolyásolható. Megfelelő táplálkozással, testmozgással és stressz kezeléssel szembeszállhatunk örökletes adottságainkkal. Ezeket a módszereket azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik lipidcsökkentő gyógyszert szednek.

 

Helyes táplálkozás

Megfelelően összeállított diétával a koleszterinszint akár 20 százalékkal is csökkenthető. Tanácsos kevesebb húst és húskészítményt enni, ezzel is hozzájárulhatunk a koleszterinszint csökkentéséhez. A táplálkozási szakemberek az egész világon egyértelműen a növényi eredetű olajok, margarinok használatát javasolják az állati eredetű zsiradékok helyett. A margarinok növényi olajokból készülnek, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az omega-3 zsírsav segít megőrizni az erek rugalmasságát, könnyíti a véráramlást, az omega-6 zsírsav, pedig kedvezően hat a vér koleszterinszintjére.

 

Növényi szterinek

A növényi szterinek hatásmechanizmusának egyik lényeges eleme koleszterinfelszívódás gátlása a bélben. Hatásukra kevesebb koleszterin szívódik fel és több választódik ki a széklettel, míg a növényi szterinek csaknem teljes mennyisége távozik. Ennek köszönhetően az összes és az LDL-koleszterin szintje csökken, míg a HDL-koleszterin- és a trigliceridkoncentráció változatlan marad. Klinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a növényi szterinekkel kiegészített étrend a lipidcsökkentő terápia mellett további kedvező hatásokkal jár. Napjainkban már vannak olyan margarinok is, amelyek növényiszterin-tartalmuknak köszönhetően kifejezetten alkalmasak a koleszterinszint csökkentésére.

 

Élelmi rostok

A rostok megkötik a koleszterint, mely így kiválasztódik a bélen keresztül, anélkül hogy károsítaná a szervezetet. Különösen ajánlható a lenmag, a zabkorpa és a bolhamaghéj. A diók és a magvak ugyancsak gazdagok rostokban, ezenkívül telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek megint csak kedvezően befolyásolják a koleszterinszintet.

 

Testmozgás

A világ leghatékonyabb és legolcsóbb gyógyszere. A sport csökkenti az összkoleszterint, és fékezi a veszélyes LDL-t; ha rendszeresen űzik, jelentősen növeli a HDL-t. Fontos a heti két-három alkalom, jó megoldás például a tempós séta, a kocogás, a futás és a biciklizés.

 

Lazító technikák

A szorongás, a görcsösség és a bánat mind stresszt jelent, a stressz pedig – bár ez kevéssé ismert – minden egyéb külső hatás nélkül is jelentősen emelheti a koleszterinszintet. A csökkentéshez éppen ezért hozzájárulnak a lazító technikák, például a jóga, a taj csi, a csi kung vagy a Jacobson-féle izomlazító tréning.

 

Forrás: otvenentul.hu

 

antilipid tea cholican kapszula omega-3 kapszula inner wellness
Antilipid tea Cholican kapszula Omega-3 kapszula Inner wellness