Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Védelem a változó korban

Mammográfiás szűrővizsgálatNincsen nő a földön, akinek ne szorulna össze a gyomra a rettegett mellrák diagnózis hallatán, amely a nőknél előforduló, rosszindulatú megbetegedések legjelentősebb hányadát képezi.(x)

Tapinthatóságuk időpontjában általában már elérik azt a nagyságot és kiterjedést, amikor a sebészeti beavatkozás mellett, kombinált kemo-, sugár- és egyéb kezelést igényelnek, jelentősen megterhelve ezzel a páciens szervezetét. Ráadásul, a későn észlelt elváltozások gyógyulási aránya is lényegesen rosszabb az idejekorán észrevett, alig kezdődő folyamatokéhoz képest.

Szerencsére hazánkban is rendelkezésre áll egy egyszerű, fájdalommentes, mindenki számára elérhető szűrő módszer a kezdődő elváltozások idejekorán történő észlelésére, ez a mammográfia.

A női mellett érintő elváltozások lehetnek jó- és rosszindulatúak. A köznyelv a rosszindulatú elváltozásokat együttesen emlőráknak nevezi. Kialakulásukban genetikai hajlam mellett, az ösztrogénhatás (hormonpótlás!), ill. egyéni tényezők (korai első, kései utolsó menzesz; tartósan szedett fogamzásgátló; túlzott alkoholfogyasztás, stb.) is szerepet játszhatnak.

Előfordulását tekintve, már 40 éves kor felett magasabb rizikóról beszélhetünk (1:250), de az igazi csúcsot 60 év felett éri el (1:35). Mindemellett sajnos megfigyelhető bizonyos formák egyre korábbi életkorban (30 év felett) történő, egyre gyakoribbá válása is.

A szűrővizsgálatok jelentősége

Bár évek óta létezik hatékony szűrőprogram a betegség felfedezésére, a nem megfelelő információáramlás és a kooperáció hiánya miatt a rák nagyon sokszor relatíve kései stádiumban kerül észlelésre, nevezetesen fájdalmatlan, tapintható göb formájában. Ritkábban bőrpír, helyi duzzanat, a bőr behúzódása, ill. egyéb tünetek is társulhatnak, valamint áttétképződés esetén (csont, tüdő, máj), azok lokalizációjának megfelelő panaszok jelentkezhetnek.

A diagnózisalkotás során az alapos kórtörténet felvételét követően tapintásos vizsgálat, labor, mammográfia, UH és szövettani vizsgálatok következnek, melyek során megtörténik a tumor típusának, kiterjedésének meghatározása, majd az annak megfelelő protokoll alapján a kombinált kezelés.

Mindez a mammográfiás szűrővizsgálattal elkerülhető lehetne. Ma Magyarországon minden, 45 és 65 év közti hölgy részére kétévente személyre szabott behívót küldenek ki, mellyel a megadott időpontban ingyenesen részt vehetnek a területileg illetékes szűrőközpont szűrőprogramján.

Jelenleg is készülnek tanulmányok, melyek a fiatalabb kori (30 év felett) emlőelváltozások szűrőmódszerének hatékonyságát kutatják, de tekintve az egyre gyakoribb előfordulást, mindenképpen javasolható már ezen, korosztály hölgytagjai számára is az évenként elvégzett vizsgálat. Mivel ezt a TB jelenleg még csak indokolt esetben támogatja, ennek céljából

Mammográfiás Központot célszerű felkeresni, ahol némi ellenszolgáltatás fejében a teljes körű vizsgálatot elvégzik.

Mivel egy, egyszeri vizsgálat negatív eredménye nem szól hosszú távra, érdemes a vizsgálatot rendszeresen (egyes kutatások szerint évi egy alkalommal) ismételtetni.

A mammográfiás vizsgálat során ún. lágy röntgenfelvétel készül, minimális sugárterheléssel. Segítségével már alig néhány mm-es elváltozások is felismerhetők, igen magas diagnosztikus pontossággal.

Maga a szűrés rövid időt vesz igénybe: a mell tapintásos vizsgálatát követően a készülék elé állva mindkét emlőt két lap közé helyezik, és nagyon picit összenyomják, majd elkészítik a felvételeket. Mindez fájdalommal nem, maximum enyhe kellemetlenséggel járhat. A lelet kb. 1-2 hét múlva, készül el, a páciens minden esetben erről írásos értesítést kap, pozitív esetben a megfelelő helyre való betegirányítás is megtörténik.

Ez a szűrővizsgálat természetesen minden esetben elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemesebb környezetben, kevesebb várakozási idővel, ahol a klinikusokkal való szoros együttműködés következtében az esetlegesen szükségessé váló további kivizsgálás is nem egyszer hatékonyabban zajlik.

Érdemes tehát magunk és családunk védelme érdekében évente ezt a néhány percet erre az egyszerű vizsgálatra áldozni, melynek segítségével a nagy baj még idejekorán felismerhető, nagyon jól kezelhető, hosszú, boldog éveket nyújtva ez által, amit szeretteink körében tölthetünk el.

 

Forrás: A teljes cikk a WebBeteg.hu oldalon

 

További cikkeink:

Kang-Li kapszula