Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Újra támad a királyok betegsége

Királyok betegsége - köszvényAz elhízás és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás miatt kórházba kerülő köszvényes betegek száma évek óta egyre nő.

A királyok betegsége néven is ismert fájdalmas kór előfordulása megkétszereződött az utóbbi tíz évben: manapság már több mint 4400 beteget diagnosztizálnak évente az orvosok csak Nagy-Britanniában.

Szakértők szerint a túlzott étel- és italfogyasztás tehető elsősorban felelőssé a betegség újbóli elszaporodásáért. A köszvényt az ízületekben lerakódó kis húgysav-kristályok okozzák, amelyek fájdalmas gyulladást okoznak az érintett területeken. A húgysav az élelmiszerek lebontásából származó egyik bomlástermék. A mostani vizsgálatok során a tudósok az Angliában és Új-Zélandon köszvénnyel kezelt betegek állapotát figyelték meg. Adataik szerint a betegség előfordulása 80 százalékkal nőtt az utóbbi tíz évben mindkét országban. Angliában 1999 és 2000 között összesen 2369 beteget kezeltek köszvénnyel, de ez a szám 2008 és 2009 között 4421-re nőtt. - Az elmúlt tíz évben évente 7,2 százalékot nőtt a kórházban kezelt köszvényes betegek száma - nyilatkozta Dr. Philip Robinson, a Queensland Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

köszvényA köszvény, ami a reumás ízületi gyulladás egyik formája, a tű alakú kristályoknak köszönhetően rendkívül fájdalmas. A kristályok az ízületek körül felhalmozódva gyulladást okoznak, elsősorban a nagy lábujjban. A betegség a történelem során elsősorban a gazdag embereket kínozta, nekik volt ugyanis csak pénzük arra, hogy annyit egyenek és igyanak, amennyi beléjük fér. Manapság azonban a megnőtt alkohol- és ételfogyasztásnak, a magas koleszterinszintnek és vérnyomásnak köszönhetően egyre több átlagembert is érint a kór, amit bizonyos esetekben még egy kisebb trauma vagy műtét is kiválthat. A köszvény nem csak az embereket, de az állatokat is kínozta, köztük a Sue névre keresztelt Tyrannosaurus Rexet is.

Az alkohol arra ösztönzi a májat, hogy még több húgysavat termeljen, emellett gátolja kiürülését is, így kétszeresen veszélyes. A túlzott kalória-bevitel és a mozgáshiány is nagymértékben felelős a betegség újbóli felbukkanásáért, állítja Dr. Philip Robinson, a Queensland Egyetem munkatársa, aki egy nagyobb kutatást is végzett a témában, ami nemrég jelent meg a Rheumatology című orvosi szaklapban. A kutatási eredmények szerint a köszvényes betegek 39 százaléka magas vérnyomásban, 20 százaléka cukorbetegségben, 39 százaléka, pedig valamilyen szív- és érrendszeri betegségben is szenved. - Egyáltalán nem meglepő, hogy újra ennyi a köszvényes beteg. És nehogy azt higgyük, hogy csak az idősek szenvednek miatta - nyilatkozta Tam Fry, az Országos Elhízási Fórum munkatársa. - Mivel fiatalok is vannak a betegek között, az orvosoknak oda kell figyelniük a figyelmeztető jelekre. Bár a köszvény egy viszonylag jól kezelhető betegség, a legjobb megelőzni a bajt.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Antilipid tea

Chitosan kapszula