Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Legyőzhetők a szuperbaktériumok?

szuperbaktérium - nikotinamidHatásos lehet az antibiotikumokkal szemben ellenálló, ún. szuperbaktériumok ellen a B3 vitamin- állítja egy új tanulmány.

Egy új tanulmány eredményei szerint a nikotinamid, vagy ismertebb nevén a B3 vitamin sikerrel veheti fel a harcot az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok ellen. A felfedezés azért különösen nagy jelentőségű, mivel a gyors ütemben terjedő és megjelenő szuperbaktériumok globálisan egyre növekvő fenyegetést jelentenek az egészségre.

A Cedars-Sinai Orvosi Központ, az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete és a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) közös kutatómunkája során a tudósok megállapították, hogy a nikotinamid, vagyis a B3 vitamin csaknem ezerszeresére növelte az immunsejtek azon képességét, amivel elpusztíthatják az antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumokat. - A kutatás egy teljesen új utat nyit meg a szuperbaktériumok elleni küzdelemben. Az eredmények rendkívül jelentősnek bizonyultak, még akkor is, ha tudjuk, hogy az emberi kísérleteket egyelőre még el sem kezdhettük. Az antibiotikumok valóságos csodaszereknek számítanak, de a baktériumok idővel egyre ellenállóbakká válnak a gyógyszerekkel szemben, különösen a Staphylococcus aureus. A B3 vitamin és az antibiotikumok megfelelő kombinációjával azonban kezelhetővé válhat a potenciálisan halálos sztafilokokkusz fertőzés is – jelentette ki Adrian Gombart, a Linus Pauling Intézet docense.

A kutatók megállapították, hogy a nikotinamid klinikai dózisa megnövelte a „neutrofilok”, a fehérvérsejt egy specializált típusának számát és hatékonyságát, melyek képesek elpusztítani és felfalni az ártalmas baktériumokat. A további kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a nikotinamid képes lehet bizonyos antimikrobiális gének „bekapcsolására”, amelyek megnövelhetik az immunsejtek hatékonyságát, aminek következtében elpusztíthatják a szuperbaktériumokat - mondta Dr. George Liu, a Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatója, a fertőzéses megbetegedések szakértője. A kutatás eredményeit a Journal of Clinical Investigation című orvostudományi szakfolyóiratban publikálták.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Cordyceps kapszula

Ózonizátor