Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Évente 800-an halnak meg szoláriumozás miatt

szoláriumA szoláriumok közel 800 halálos kimenetelű bőrrákos megbetegedést okoznak évente Európában, és a készülék használóinál 20 százalékkal magasabb a melanoma kialakulásának a kockázata a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint.

A 18 európai országban évente diagnosztizált 64 ezer melanoma - megbetegedés (a bőrrák legsúlyosabb fajtája) között 3438, azaz 5,4 százalék a szoláriumok használatával kapcsolatos - derül ki a lyoni Nemzetközi Megelőzési Kutató Intézet (IPRI) és a milánói Európai Onkológiai Intézet (EIO) által elvégzett metaelemzésből.

melanomaA témával foglalkozó 27 tanulmányt feldolgozva a két intézet kutatói úgy vélik, hogy körülbelül 20 százalékkal megnőtt a melanoma kockázata azoknál, akik legalább egyszer használták a mesterséges ibolyántúli sugarakat kibocsátó barnító készülékeket. A melanoma kialakulásának kockázata megduplázódott azoknál, akik 35 éves kor alatt használták a szoláriumot - mutatnak rá a kutatók, akik szerint elkerülhető a bőrrák, ha valaki tartózkodik ilyen berendezések használatától.

A melanoma kialakulásának kockázata megduplázódott azoknál, akik 35 éves kor alatt használták a szoláriumot

A kutatók szerint a szoláriumok káros mellékhatásainak megelőzéséhez határozottabb intézkedésekre van szükség. Emlékeztettek, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy korlátozzák a kiskorúak szolárium használatát, és tiltsák be az ellenőrzés nélkül működő szoláriumokat.

"Ha rövidtávon nem csökken lényegesen a kamaszok és a fiatal felnőttek szolárium használata, határozottabb intézkedésekre van szükség, olyanokra, amelyeket például Brazíliában hoztak meg, amikor 2009-ben betiltották a nyilvános szoláriumok működését".

A WHO szerint a melanoma a világszerte leggyakrabban előforduló daganatos betegség, előfordulása az elmúlt 40 évben a világ fehér bőrű lakosainak 3 százalékáról 7 százalékra nőtt, elsősorban a napozási szokások miatt. Ha korai stádiumban fedezik fel a betegséget, jól gyógyítható, az áttétes stádiumban viszont már igen nehéz a kezelése.

 

Forrás:MTI,origo.hu

 

További cikkeink:

Ican kapszula