Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A nagyi is egyen zöldséget

időskor zöldségekA Michigan és a Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint az egészségesen étkező és rendszeres testmozgást végző 70-es éveikben járó nők tovább élnek, mint kevésbé aktív társaik

A Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet követő, rendszeresen mozgó időseknek nyolcszor nagyobb az esélyük további öt évet élni, mint hasonló korú, de kevésbé egészségtudatos társaiknak.

A kutatók összesen 713, 70 és 79 év közötti nő egészségügyi adatait vizsgálták meg. "Rengeteg tanulmányban sikerült már igazolni az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás egészségvédő hatásait: a mostani kutatás azért egyedülálló, mert a két tényezőt együttesen sikerült megvizsgálnunk" - nyilatkozta Dr. Emily Nicklett, a Michigan Egyetem vezető kutatója.

gyümölcsökA tudósok a vér béta-karotin szintjét megvizsgálva következtettek a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra: minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott valaki, annál nagyobb volt vérének béta-karotin koncentrációja. A nők fizikai aktivitását különböző kérdőívek segítségével mérték fel a kutatók, így megtudhatták, hány kalóriát égettek el hetente a résztvevők.

A kutatás öt éve alatt a nők 11,5 százaléka hunyt el. A túlélők vérének béta-karotin szintje 12 százalékkal volt magasabb, mint az elhunytaké és kétszer annyit mozogtak, mint a kevésbé aktív társaik. Az öt éves túlélési esély 71 százalékkal volt magasabb a leginkább aktív nők körében, mint a legkevésbé aktívaknál. Ugyanakkor a legmagasabb béta-karotin koncentráció további 46 százalékkal csökkentette az öt éven belüli halálozás esélyeit a legalacsonyabbhoz képest.

"Nagyon valószínű, hogy az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás lehet a várható élettartam legjobb előrejelzője" - magyarázta Dr. Nicklett. "A különböző egészségvédelmi programoknak tehát elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozás és a fizikai aktivitás időskori fontosságát kellene hangsúlyozniuk."

 

Forrás: KertVarázsMagazin,napidoktor.hu

 

További cikkeink:

Spirulina kapszula

Kínai datolya jujuba kivonat

Ican kapszula