Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Zöld tea és a magas vérnyomás?

zöld teaA zöld tea kivonat csökkentheti a magas vérnyomást és a vércukorszintet, állítja egy új lengyel tanulmány.

56 elhízott, magas vérnyomástól szenvedő embernek három hónapon át zöld tea kivonatot adtak, ettől jelentősen csökkent a szisztolés és diasztolés vérnyomásuk.

"Három hónapos zöld tea kivonat szedése után jelentősen csökkentek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a lehetősége, csak úgy mint az inzulin rezisztencia, a magas vérnyomás, a gyulladások és az oxidatív stressz ezeknél az elhízott, magas vérnyomásos betegeknél, egy új megállapítást bizonyítottunk ezzel a vizsgálattal,"- írta a Poznan Egyetem egyik kutatója.

Tudomásunk szerint ez az első olyan klinikai vizsgálat, amelyet elhízott hipertóniás betegeken végeztek. A tanulmány hozzáteszi, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a zöld tea és annak kivonata egészségügyi előnyökkel bír.

zöld tea keverékA tea

A legtöbb tudományos megállapítás a teákkal kapcsolatban a zöld teáról van, csökkenti az Alzheimer- kór és a rák egyes fajtáinak kialakulását, javítja a szív- és érrendszer illetve a száj egészségét.

A zöld tea 30-40% vízben extrahálható polifenolt tartalmaz, míg a fekete tea (eredetileg zöld tea, oxidált erjesztéssel) csak 3-10% vízben extrahálható polifenolt. Az Oolong tea félig fermentált, ez valahol a zöld és a fekete tea értékei között helyezkedik el. A friss tealevelekben négy polifenol található, az epigallocatechin-gallát (EGCG), az epigallocatechin (EGC), epikatekin gallát (ECG) és az epikatekin (EC).

Ebben a lengyel tanulmányban 379 mg zöld tea kivonatot használtak, melyből 208 mg EGCG volt.

A Poznanban végzett kutatásokra toborzott 56 elhízott magas vérnyomástól szenvedő embert megkérték, hogy vegyenek részt egy kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatban.

A résztvevők választhattak, hogy a napi 379 mg zöld tea fogyasztást választják vagy a placebót ebben a három hónapban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a zöld tea kivonatot fogyasztóknál 4,9 és 4,7 Hgmm-rel csökkent a szisztolés és diasztolés vérnyomás, míg a placebós csoportban csak 0,8 és 0,6 Hgmm-rel csökkent.

Ezen kívül, a zöld teás csoportban jelentős javulás volt megfigyelhető az LDL és a HDL koleszterin szintnél, ellentétben a placebós csoporttal.

Statisztikailag szignifikáns javulás volt megfigyelhető az inzulin szintnél és a vérnyomásnál  a három hónap zöld tea kivonat pótlás után, a placebós csoportnál ez sem volt észlelhető.

Végül a CRP szint is csökkent 0,9 mg/L-rel a zöld teás csoportban, a placebós csoportnál 0.11 mg/L-rel nőtt.

Kommentálva ezt a mechanizmust, a kutatók azt mondták, hogy az antioxidáns gyulladáscsökkentő hatása a magyarázat a vérnyomás csökkenésére, a szív megvédésére, illetve az oxidatív stressz csökkenésére.

"Ezek a megállapítások azt igazolják, hogy a zöld tea kivonat bizonyítottan jótékony hatással van a vérnyomásra, az anyagcserére, valamint a csökkenti a gyulladásokat és az oxidatív stresszt az elhízott magas vérnyomástól szenvedő betegeknél."

"Mivel ez a téma, amit a csoportok képviseltek a mai lakosságra is hatással vannak, ezért a GTE potenciális előnyei mellett, mást is gondosan meg kell vizsgálni."-vonták le következtetésképpen.

 

Forrás:naturhirek.hu

 

További cikkeink:

Antilipid tea - tiens teakeverék

Slimming tea - Tianshi teakeverék