Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Lekörözi a fokhagyma az antibiotikumokat

fokhagymaNemcsak a vámpírokat űzheti el a fokhagyma, de az emésztőrendszert megfertőző kártékony baktériumokat is.

Amerikai kutatók szerint a fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum.

Xiaonan Lu, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa fokhagymából kivont diallil-szulfid és két gyakran alkalmazott antibiotikum, a ciprofloxacin és az erythromycin hatásosságát vizsgálta az élelmiszer-mérgezést okozó Campylobacter jejuni baktérium ellen. A kórokozó által okozott fertőzéseknél részben az okoz problémát, hogy a baktérium sejtjei olyan váladékot termelnek, amely biofilmként tartja együtt azokat. Ez a biofilm hozzátapad az élelmiszerekhez, valamint az ételek előkészítéséhez használt eszközök felületéhez, ami nagymértékben hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.

A gyomorba és a bélrendszerbe jutva a Campylobacter hasmenést, lázat, fejfájást, hányingert okoz. A kezelést is az általa képzett biofilm nehezíti, mivel megvédi a baktériumokat az antibiotikumok támadásától.

Lu és munkatársai diallil-szulfiddal és a két említett antibiotikummal kezelték a baktérium-biofilmet, és azt tapasztalták, hogy míg az antibiotikumok okoztak ugyan némi kárt a biofilmben, a fokhagymaszármazék igen gyorsan beszűrődött a biofilmbe, ahol enzimjeik működésének gátlásával elpusztította a baktériumokat. Ráadásul az antibiotikumnál százszor kisebb koncentrációban.

Rossz hír, hogy a fokhagyma puszta elfogyasztása még nem öli meg a Campylobacter baktériumokat, ám a belőle kivont diallil-szulfidot a későbbiekben alkalmazhatják az élelmiszerek előkészítéséhez használt felületek fertőtlenítésére.

A tanulmányt a Journal of Antimicrobial Chemotherapy című szakfolyóiratban ismertették.

 

Forrás: MTI, vital.hu

 

További cikkeink:

Fokhagymaolaj kapszula

Cordyceps kapszula