Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Zöld tea az olimpián?

Zöld teaAz olimpiai doppingtesztek fejlesztői a vizsgálatok módosítását vették fontolóra, miután egy új brit kutatásból az derült ki, hogy a zöld tea elrejtheti a tesztoszteront az ennek kimutatására szolgáló standard teszt elől.

Igaz, a kutatás Petri-csészében zajlott, így a kutatók nem biztosak abban, hogy a hatás az emberekben is ugyanígy jelentkezik. Egyes szakértők azonban úgy vélik, ezek az eredmények elég meggyőzők ahhoz, hogy az olimpiai doppingteszteket ennek az eshetőségnek a figyelembe vételével módosítsák.

„Nagyon érdekes, hogy a közönséges tea ilyen jelentős mértékben befolyásolhatja a szteroid profilt” - nyilatkozta Olivier Rabin, a Doppingellenes Világügynökség (WADA) igazgatója, hozzátéve, hogy más élelmiszerek és italok, köztük az alkohol is elhomályosíthatja a teszteredményeket. A szakértő úgy véli, talán fel kell emelni a legálisnak minősített tesztoszteron normál küszöbértékét, hogy elkerülhető legyen az effajta interferencia.

A tanulmány során a kutatók zöld és fehér tea kivonatot adtak a tesztoszteronhoz, és azt vizsgálták, hogy a szervezetben lévő tesztoszteron kimutatására szolgáló enzim így is képes-e azonosítani. A tea a jelek szerint akár 30 százalékkal is csökkenthette a tesztoszteron koncentrációját, és akkor működött a legjobban, amikor a tesztoszteron szintje alig volt magasabb a normálisnál.

A Kingston Egyetem kutatói elmondták, egyelőre túl korai lenne megmondani, milyen hatást gyakorol a zöld tea az emberekben, de azt tudjuk, hogy más élelmiszerek is járhatnak hasonló hatással. „Nincs okunk azt feltételezni, hogy az egyetlen olyan élelmiszerre sikerült rábukkannunk a világon, amely ilyen hatást gyakorol” - mondta a Steroids szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Declan Naughton. A kutató elmagyarázta, hogy a zöld tea a fehér teában is megtalálható katechint tartalmazza, amely gátolja a tesztoszteron kimutatására szolgáló enzim működését. Az enzim működésének gátlása következtében a tesztoszteron rejtve marad a szervezetben, és nem választódik ki a vizeletben, amelyben a szakértők a hormont általában tesztelik.

 

Forrás: napidoktor.hu

 

További cikkeink:

TIENS teakeverék

Tianshi teakeverék