Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Tápanyagbomba egy apró magban

Azték ZsályamagIdőről-időre újabb, szuper egészségesnek tartott élelmiszerek hódítják meg a táplálkozásukra tudatosan figyelő vásárlókat, legutóbb például az azték zsálya. A mexikói, és dél-amerikai mentafélék családjába tartozó növény vonzereje a tápanyagbombát jelentő parányi magjaiban rejlik.

Az azték zsálya, más néven chia (Salvia hispanica L) magjai több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac; lenyűgöző tárházát kínálják az antioxidánsoknak, és az ásványi anyagoknak, gazdag fehérjeforrások, illetve több rostot rejtenek, mint a lenmag. Rajongóik valóságos "csodaként", illetve "utolérhetetlen szuperételként" emlegetik – olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

Nagy-Britanniában jelenleg csak kenyérösszetevőként engedélyezik a csodamag használatát, ám az új élelmiszereket és eljárásokat vizsgáló brit tanácsadó testület valószínűleg a következő hetekben fogja engedélyezni a kiterjedtebb használatát: vagyis a szigetország lakói nemsokára különböző pékárukban, reggeli gabonapelyhekben, illetve mogyoró, és magkeverékekben is élvezhetik majd a magokat.

Az azték zsályamagot, amelynek ára valamivel drágább, mint a hagyományos magvaké, sokan kifejezetten ízetlennek tartják, mások némi mogyorós beütést vélnek felfedezni benne. A magot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt az elmúlt években. 2011-ben 72 új terméket dobtak piacra, és idén már újabb 28, azték zsályamaggal megspékelt élelmiszer került forgalomba.

Elsősorban az Egyesült Államokban hódít az új őrület: az amerikaiak édességekbe, sós harapnivalókba, szezonális finomságokba és joghurtokba keverve fogyasztják a magot, amely a bébiételek összetevői között is kezdi megvetni a lábát. A rajongók szerint a szupermagok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, javítják a szívműködést, és stabilizálják a vércukorszintet: gyakorlatilag egy teáskanálnyi azték zsályamag gyógyír mindenre.

Wayne Coates, a Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs (Azték zsályamag: az aztékok, elfeledetett gabonanövényének újra-felfedezése) című könyv társszerzője szintén a "hívők" közé tartozik. Az Arizonai Egyetem professzora több mint húsz évvel ezelőtt kezdte vizsgálni a különleges magokat Dél-Amerikában, hogy alternatív gabonaforrást keressen az argentin farmerek számára. Később kereskedelmi szinten kezdte értékesíteni a magokat.

Az Omega-3 Chia elnevezésű cég munkatársa, Jeffrey Walters szerint különböző iskolák keresték fel a vállalatot, hogy tápanyagban gazdag harapnivalóval gazdagítsák a menzakínálatukat, és persze az ítéletnapra készülők is érdeklődtek a biztos energiaforrást nyújtó ételek iránt. Az aztékoknál annak idején alapvető élelmiszernek számított, de vallási szertartásoknál, illetve orvosi célokra is használták.

A Natural Standard Research Collaboration nevű szervezet alapítója, Catherine Ulbricht szerint azonban, ahogy a többi "szuperélelmiszer", úgy az azték zsályamag esetében sem szabad univerzális csodaszerre gondolni. "A természetes anyagok kapcsán az emberek gyakran azt gondolják, hogy annyit fogyaszthatnak belőlük, amennyit akarnak. De minden dolog, amely valamilyen hatással van a szervezetünkre, ugyanúgy valamilyen ellenreakciót is kiválthat" – hangoztatta.

 

Forrás: MTI, vital.hu

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula