Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mennyi ajánlott vörös húsból?

vörös húsEgy új kutatás megerősítette, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a daganatokra visszavezethető halálozási kockázatot.

A hús az egyik legfontosabb fehérje- és zsírforrás az ember számára. Ám korábbi kutatások szerint a vörös húsok - elsősorban a sertés-, marha- és birkahús, valamint az ezekből készült húskészítmények - túlzott fogyasztása kedvezőtlenül hat a cukoranyagcserére, a szív- és érrendszer egészségére és hozzájárulhat bizonyos daganattípusok kialakulásához. Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a túl sok vörös hús több szempontból is jelentősen növeli a halálozási kockázatot.

szárnyasok halakA Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársai korábbi kutatások adatait elemezték, és 28 éves időszakot áttekintve több mint 121 ezer ember (közel 38 ezer férfi és 83 ezer nő) étkezési szokásait vizsgálták. A kutatók a résztvevők körében közel 24 ezer halálesetet dokumentáltak, amelyek negyede szív- és érrendszeri megbetegedésekre, 40 százaléka, pedig valamilyen daganatra volt visszavezethető.

Az eredményekből kiderült, hogy a sok vörös húst fogyasztóknál jelentősen (12-20 százalékkal) magasabb volt a rákos vagy szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozási kockázat és a legnagyobb veszélyt a feldolgozott formában fogyasztott vörös húsok jelentették.

Vörös hús helyett szárnyas és hal

A tanulmányból az is kiderült, hogy amennyiben valaki a vörös húst más fehérjeforrásra, elsősorban szárnyasra, halra, sovány tejtermékre, olajos magvakra vagy teljes kiőrlésű gabonára cserélte, jelentősen mérséklődött a halálozási kockázat: a szárnyasok például 14, a hal 7, az olajos magvak 19, a tejtermékek, pedig 10 százalékkal csökkentették a kockázatot.

A kutatók azt is megállapították, hogy ha a vizsgált személyek naponta csak maximum fél adag (kb. 4-5 dkg) vörös húst vagy húskészítményt fogyasztottak volna, akkor férfiaknál 9,3, nőknél, pedig 7,6 százalékkal csökkent volna a vizsgált időszakban a halálozási ráta.

 

Forrás: A teljes cikk az origo.hu oldalon

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula

Fokhagymaolaj kapszula

Cholican kapszula