Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát

kopaszodásAmerikai kutatók megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát, jelentősen növelve ezzel egy olyan kezelés kidolgozásának a reményét, amely képes lesz megállítani, vagy akár visszafordítani a folyamatot, a kopaszodást.

A Science Translational Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerzőinek sikerült azonosítaniuk azt a fehérjét, amely kulcsszerepet játszik a kopaszodás beindításában. A férfiak többségénél nagyjából a negyvenes éveik környékén indul be a folyamat, és mire elérik a hetvenéves kort, körülbelül 80 százalékuk küzd már bizonyos szintű hajveszteséggel.

A kopaszodásban jelentős szerepet játszik a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon, illetve a genetikai tényezők. Ezek hatására a hajtüsző zsugorodni kezd. A Pennsylvania Egyetem kutatói kopasz férfiak és laboratóriumi egerek vizsgálatai révén figyelték meg, hogy mely gének aktiválódása előzi meg a folyamat beindulását.

A szakemberek a prosztaglandin D nevű fehérje megemelkedett szintjét fedezték fel a fejbőr kopasz részein található hajtüszők sejtjeiben, míg az "ép" területeken nem tapasztaltak elváltozást. Az adott fehérjéből nagy mennyiséggel rendelkező egerek teljesen megkopaszodtak a vizsgálat során, a fehérje megemelkedett szintjének hatására, pedig a beültetett emberi haj növekedése is leállt.

"Kimutattuk azt is, hogy a férfiak kopasz fejterületén megemelkedett volt a prosztaglandin fehérje szintje, és ez gátolta a hajnövekedést" - mondta az egyetem bőrgyógyászati tanszékén dolgozó George Cotsarelis, a tanulmány vezető szerzője. "Megtaláltuk tehát a célpontot, amelyre a kezelésnek irányulnia kell". A szakember rámutatott: a következő lépés azon vegyületek felkutatása lesz, amelyek hatással vannak erre a fehérjére. A kutatóknak továbbá azt is ki kell deríteniük, hogy a fehérje blokkolásával visszafordítható, vagy csupán megállítható a kopaszodás.

 

Forrás: MTI, origo.hu

 

További cikkeink:

Cink kapszula