Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

Füstült húsokEgy új kutatási eredmény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát.

Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.

Azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak füsttel és/vagy sóval tartósított húskészítményeket, jelentősen nő a leukémiás megbetegedés esélye – állítja egy új tanulmány.

Kutatók 515 gyereket vizsgáltak, leukémiásokat és egészségeseket egyaránt, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak sózott-füstölt húst vagy halat, 74 százalékkal nagyobb volt a leukémia kialakulásának esélye.

Azonban azoknál a gyerekeknél, akik főként zöldségeket és szójatermékeket (pl. tofu) kapnak, csak fele akkora volt a leukémia kockázata, mint a zöldségféléktől ódzkodó társaiknál.

A kutatás eredménye egyértelmű összefüggést mutat a táplálkozási szokások és a rákos megbetegedés között, azonban nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

Veszélyes nitritek

A kutatócsoport tagja, Dr. David C. Christiani, a Harvard School of Public Health munkatársa szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön milyen táplálkozási faktorok, járulhatnak hozzá a leukémia kialakulásához. Mindenesetre korábbi és jelenlegi kutatási eredményükre támaszkodva azt ajánlja, hogy csökkentsük gyermekeink étrendjében a sóval és füstöléssel tartósított húsok mennyiségét.

Az ilyen tartósítási eljárás során a húshoz sót, cukrot és nitriteket adnak, majd alaposan megfüstölik. A nitritek bizonyos anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrozaminok keletkezését idézik elő.

Ezzel ellentétben a zöldségek és a szója antioxidánsokat tartalmaznak, melyek segítenek a fent említett anyagok semlegesítésében. Ezt támasztja alá, hogy a füstölt húst gyakran fogyasztó gyerekek, amennyiben megfelelő mennyiségű zöldséget vagy szóját is fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg.

 

Forrás: ReutersHealth, A teljes cikk a WebBeteg.hu oldalon.

 

További cikkeink:

Kínai datolya (jujuba) kivonat

Omega 3 kapszula

Sleeping natural tabletta

Cholican kapszula

Cink kapszula

TIENS teakeverék