Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Nem hizlal és csökkenti a vérnyomást a lila krumpli

lila krumpliNapi két kis adag lila burgonya elfogyasztása 4 százalékkal csökkentheti a vérnyomást anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

Bár ez a csökkenés kicsinek tűnhet, elegendő lehet a szívbetegségek megelőzéséhez.

Joe Vinson és kollegái szerint az Egyesült Államokban a burgonya a legnépszerűbb zöldség az egész lakosság körében. Egy ősi krumplifajta, a lila burgonya egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országban – és Magyarországon is egyre több helyen kapni –, főként magas antioxidáns-tartalma miatt. A koreai népi gyógyászatban a zöldséget fogyókúrázóknak ajánlják elsősorban.

Vinson és munkatársai 18 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre, akiknek naponta kétszer kellett 6-8 apró, mikrohullámú sütőben elkészített lila burgonyát elfogyasztaniuk négy héten keresztül. Az önkéntesek között voltak túlsúlyosak és kórosan magas vérnyomással élők is, akiknek vérnyomását a vizsgálatok során folyamatosan figyelemmel kísérték.

A kísérlet végére a résztvevők diasztolés vérnyomása átlagosan 4,3, szisztolés vérnyomása, pedig 3,5 százalékkal csökkent. Az önkéntesek nagy része vérnyomáscsökkentőket is szedett, de a burgonya pedig ezen felül is csökkentette a vérnyomást. A vizsgálat ideje alatt egyik résztvevő sem hízott.

„Korábbi kutatások során olyan hatóanyagokat sikerült azonosítani a burgonyában, amelyek a magas vérnyomás kezelésére használt ACE-gátlókhoz hasonlóan fejtik ki hatásukat. Lehetséges azonban, hogy nem csak ezek az antioxidánsok a felelősek a lila burgonya jótékony hatásaiért” – mondta el Vinson.

Az eredményeiket az ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapjában közlő kutatók egyelőre nem tudják, hogy a hagyományos fehér burgonyának is vannak-e vérnyomáscsökkentő tulajdonságai.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula

Kínai datolya (jujuba) kivonat

Vérnyomásmérő készülék

TÜSI- harmonizáló készülék

Cholican kapszula

Veican kapszula

Spirulina kapszula

Magas tápértékű kalcium por

TIENS teakeverék