Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Pécsi kutatók megtalálták a cukorbetegség egyik okát

InzulinPécsi kutatók megtalálták a kettes típusú cukorbetegség egyik okát, ami szerintük komoly segítséget jelenthet a betegség jövőbeni kezelésében.

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának oka leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin hatására. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, súlyosabb esetben inzulinpótlásra is.

Pécsi kutatók nyolcéves munkájuk eredményeként arra jöttek rá, hogy ezt a problémát az inzulin egyik összetevőjének, egy úgynevezett aminosavnak a végleges módosulása okozza.

Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem belgyógyászati klinikájának és nephrológiai (vese) centrumának vezetője az Új Dunántúli Naplónak elmondta: a felfedezés magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. Ha a pécsiek ezzel kapcsolatos és a napokban benyújtott szabadalmát elfogadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére, amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.

A klinika vezetője emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egymillió cukorbeteg él, és ugyanennyien vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat.

 

Forrás: MTI, A teljes cikk az origo.hu oldalon.

 

További cikkeink:

Cholican kapszula

Mai Por

Spirulina kapszula

Dupla cellulóz tabletta

CHI gép

Cink kapszula

Kalcium töktermék porral oligoszachariddal és vitaminokkal