Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Vérnyomáscsökkentés gyógyszer nélkül

Magas vérnyomásA megfelelő életmóddal bizonyos krónikus betegségek megelőzhetők és kezelhetők is, így elkerülhető lehet a rendszeres gyógyszerszedés. Ilyen a leggyakoribb szív-érrendszeri betegség, a magas vérnyomás is.

A magasvérnyomás-betegség az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb betegség: előbb-utóbb minden harmadik-negyedik embernél kialakul. Veszélye, hogy tüneteket nem feltétlenül okoz, és sokszor csak az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa (stroke) derít rá fényt. Amerikai kardiológusok Franz H. Messerli vezetésével áttekintette azokat a táplálkozási, életviteli tényezőket, melyek kialakulásában szerepet játszanak.

A média is sokat foglalkozott az általános gonddal: túl sok konyhasót fogyasztunk. Az egészségügy törvényi szabályozása sok országban adókkal igyekszik az élelmiszeripart rászorítani arra, hogy kisebb mértékben sózzák az ételt, de célszerű az élelmiszerek csomagolásán megnézni a sótartalmat. Napi 2-3 gramm só volna a legjobb, de ennek többszörösét esszük meg naponta.

A só bevitel csökkentése mellett a kálium bőséges bevitele is fontos a magas vérnyomás megelőzése szempontjából. Ez az ásványi anyag nagy mennyiségben található meg a banánban, a citrusfélékben és a zöldségekben.

A vérnyomást a túlsúly is emeli, ezért a testsúly megfelelő határok között tartása igen fontos. A rendszeres fizikai terhelés, a mozgás ugyancsak lényeges az egészség megtartása érdekében, amihez naponta fél-egyórányi bármilyen testmozgás is elég.

Sokféle diétát is ajánlanak. Ilyen a világszerte sokat emlegetett, angol nevének kezdőbetűi alapján elnevezett DASH diéta, melyről összeállítói azt állítják, hogy 14 nap alatt csökkenti a vérnyomást gyógyszer nélkül. Lényege naponta négyszer gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék, rendszeres halevés, baromfihús fogyasztása, illetve a telített zsírok, a vörös hús és a cukrozott ételek-italok visszaszorítása.

A fentiek mellett az alkohol, elsősorban bor mérsékelt fogyasztása és a fekete csokoládé evése is segíthet, csökkenti a vérnyomást – olvasható az European Heart Journal szaklapban megjelent cikkben.

 

Forrás: MTI, vital.hu

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula

Vérnyomásmérő készülék

Cholican kapszula

Veican kapszula

Spirulina kapszula

Magas tápértékű kalcium por

TIENS teakeverék