Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Kínos betegség, amely minden második felnőttet érint

AranyérAz aranyér 50 éves koráig minden második felnőttet érint. Kellemetlen téma, de fontos ismerni a részleteket.

Az aranyér lényege az érgomolyagba befolyó vér elvezetésének elégtelensége, az érgomolyag kitágulása, a kötőszövetes rögzítő elemek lazulása a székletürítés hatásaként, ami miatt a kötőszövetes rész átmenetileg vagy tartósan kitágul, kidomborodik.

További állapotromlás esetén a vénafalak túlfeszüléséből eredő vérzés, a keletkezett seb felülfertőződése és gyulladása is kialakulhat.

Elhelyezkedése szerint megkülönböztetünk belső aranyeres csomókat, melyek mindig a vékony bőr és a bélrendszert borító eltérő nyálkahártya vonala felett alakulnak ki. A belső aranyeres csomók hanyatt fekvő helyzetben 3, 7 és 11 óra irányában helyezkednek el.

A külső aranyerek ettől a vonaltól kifelé találhatók. Elhelyezkedésük iránya nem olyan karakterisztikus, mint a belső aranyereké, ugyanakkor számos összeköttetés létezik a külső és belső aranyeres érgomolyagok között. Ennek különösen előrehaladott májbetegségben van szerepe.

AranyérAz aranyér betegség kialakulásnak okai

Az aranyérbetegség kialakulásának vezető oka a vénás elfolyás akadályozottsága. Ennek tényezői lehetnek:

  • rendszeres hasprés;
  • rostszegény étkezés;
  • ülőmunka;
  • székrekedés és
  • szülés közbeni erőlködés;
  • az elhízott beteg hasűri nyomása magasabb az átlagosnál, ezért a legalacsonyabb ponton, a végbél környékére is jut;
  • a végtagi visszerességhez hasonlóan feltételeznek genetikus kötőszöveti gyengeséget is.

Milyen panaszokkal jár? Milyen vizsgálatokra számíthatsz?

A beteg általában a nagyobb mennyiségű vérzés vagy tartós fájdalom miatt fordul orvoshoz. Belső aranyerek esetén megtekintéskor a betegség első stádiumában nem látható semmilyen feltűnő eltérés.

A második és harmadik stádiumban hasprés alkalmazására az aranyerek megjelennek a végbélnyílásban. A negyedik stádiumban az aranyeres csomók már folyamatosan a végbélnyílásból kitüremkedve helyezkednek el.

A külső aranyerek minden esetben láthatók, megjelenésükhöz nem kell hasprést alkalmazni. Lilás színűek és mindig bőrrel fedett területen helyezkednek el. Kizáródás esetén a necrotizált hámterületeken színük kékesfekete. Spontán megnyílásuk esetén kis vérrög jelöli helyüket vérszivárgás kíséretében.

Felülfertőződhetnek, ilyenkor bőrpír, váladékozás, jelentősebb duzzanat látható. Ujjal történő végbélvizsgálat során korai stádiumban az aranyerek az ujj enyhe nyomására is kiürülnek, így nem tapinthatók, ismétlődő gyulladás után a visszamaradt kötőszövetes átalakulás miatt már nem lapulnak el teljesen. Végbéltükrözéskor az eszköz lassú visszahúzása közben az aranyerek az eszköz látóterébe boltosulnak.

 

Forrás: otvenentul.hu, A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán

 

További cikkeink:

Dupla cellulóz tabletta