Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Ez jelezheti már csecsemőkorban is az autizmust

autizmus csecsemőkorbanMár a kéthónapos gyerekeknél is kimutatható az autizmus egy friss kutatás szerint, ők ugyanis életük első hónapjaiban kevesebbszer veszik fel a szemkontaktust a környezetükkel, mint egészséges kortársaik. A Nature című lapba közzétett tanulmány arról is beszámolt, hogy a friss felfedezések segíthetnek abban, hogy minél korábban felismerjék valakinél az autizmus jellemző vonásait, és így minél előbb elkezdhessék a megfelelő kezelést is.

Az atalantai Emory Orvosi Egyetem kutatói egy szemkövető technológia segítségével mérték meg, hogy a csecsemők milyen mértékben tartják a szemkontaktust a környezetükkel. Amint azt a kutatást vezető dr. Warren Jones kifejtette, a szemkontaktus hiánya a legkorábbi jel, ami arra utalhat, hogy valakinél fennáll az autizmus veszélye. A vizsgálat során 59 olyan csecsemőt kísértek figyelemmel, akiknél magas volt a kockázati aránya annak, hogy autisták lehetnek, mivel voltak olyan testvéreik, akiknél már felállították a diagnózist, illetve 51 olyat, akik nem tartoztak a kockázati csoportba.

 

Dr. Jones és munkatársa dr. Ami Klin egészen hároméves korukig követték nyomon ezeket a gyerekeket, amikor már biztosan kimondható valakiről, hogy autista-e, és ekkor tizenhármuknál állapították meg az autizmus spektrumzavart, 11 fiúnál és 2 lánynál. Amikor visszanézték a korábbi vizsgálati eredményeket, meglepődve látták, hogy ezeknél a gyerekeknél már életük első hat hónapjában is hiányzott a szemkontaktus, ám a szülők számára nem észrevehető módon, mivel mindez csak egy speciális eszköz segítségével mutatható ki.

 

Dr. Deborah Riby, a Durham Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa hangsúlyozta, hogy ezeknek a korai autizmusra utaló jeleknek a felismerése nagyon fontos lépés, mert minél előbb derül ki valakinél a rendellenesség, annál korábban megkezdhető a fejlesztés, aminek a későbbiekben döntő fontossága lehet.

 

Forrás: vital.hu