Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Időskori álmatlanság

időskori álmatlanságAz élettani átalakulások önmagukban is alvászavarra hajlamosító tényezők, érzékenyebbé teszik az elalvás, az átalvás folyamatát. Időskorban az alvásigény csökken, az éjszakai felébredések rendszeressé válhatnak. Ugyanakkor sokkal lassabb ez a folyamat, ha rendszeresen mozgunk.

A kor előrehaladtával csökken a test víztartalma, és az anyagcsere kevesebb energiát használ fel. Ez jó érv amellett, hogy 50 éves kor felett elfelejtsük a kiadós vacsorát.

 

Mi legyen a célunk?

Célunk tehát időskorban a rendszeres fizikai aktivitás, a koordináció megtartása, a keringés, az idegrendszer leépülésének megakadályozása illetve a megszokott életvitel biztosítása. A fizikai aktivitásunk növelésének érdekében válasszuk lift helyett a lépcsőt kezdetben, majd fokozatosan iktassunk be rövidebb sétákat is. Ha egyéni adottságok mellett a gyaloglást nem javasolja orvosunk, akkor jó megoldást jelenthet egy szobakerékpár is.

Köztudottan az egyik legtökéletesebb testmozgás közé sorolható az úszás, ezek a mozgásformák elősegítik a fogyást, és csökkenthetik a szívproblémák kockázatának kialakulását. Az a legfontosabb, hogy rendszeresen végezhető testmozgást találjunk, amellyel örömet szerzünk magunknak.

A rendszeres testmozgás mindenkinek jót tesz, napi fél óra intenzív mozgás csökkenti a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának esélyét.  A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a vércukorszintet csökkenti, hanem számos további jótékony hatása is van.

 

Sosem késő elkezdeni

Az érelmeszesedés további problémák forrása lehet, amelybe az alvászavar is besorolható. Bár egészségtudatos magatartással a civilizációs betegségek megjelenése elkerülhető vagy kiküszöbölhető lenne, mégis a megelőzés, a prevenció fontossága még mindig nem elég hangsúlyos. A pszichés tényező, a stressz gyakorlatilag minden élethelyzetre jellemző.

A pszichés megbetegedések, az élettani változások, a halmozódó testi betegségek – sőt, az ezekre szedett gyógyszerkészítmények -, mind álmatlanságra hajlamosító tényezők. Abban az esetben, ha már megjelent az alvászavar, az életmódbeli változtatások azonnali bevezetésére szükséges törekedni, hiszen a folyamatos alváshiány alapul szolgálhat a testi állapot romlásának.

Ha sok időt töltünk a négy fal között, és keveset mozgunk, kísértést érzünk a pihenésre. Ha azonban naponta többször szunyókálunk, este nehezebben fogunk tudni elaludni. Legalább napi két órát kellene természetes fényben tartózkodnunk ahhoz, hogy tudassuk szervezetünkkel, mikor van itt a lefekvés ideje.

 

Forrás: Impulsermagazin.hu

 

paplan és matracvédő antilipid tea chitosan kapszula chi gép
Paplan és matracvédő Antilipid tea Chitosan kapszula Chi gép