Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Fekete áfonya a magas koleszterinszint ellen

fekete áfonya - koleszterinszintKét hónapon keresztül napi két bögre fekete áfonya elfogyasztása enyhítheti a krónikus gyulladási folyamatokat, javíthatja a zsíranyagcserét és csökkentheti az LDL koleszterin- és a trigliceridszintet, a Maine Egyetem klinikai táplálkozási szakértőinek vizsgálatai szerint.

A Maine Egyetem professzora, Dorothy Klimis-Zacas szerint az áfonyában gazdag étrend ezen kívül képes normalizálni a gyulladásos, valamint a lipid- és lipoprotein-anyagcseréhez köthető markerek génexpresszióját is. Az elhízott Zucker-patkányokkal végzett kísérletek nagyon ígéretesek, és a kutatók reményei szerint az eredmények később segíthetnek azokon az embereken is, akik a szervezetükben lévő gyulladásos folyamatokat szeretnék kezeltetni, és ezáltal csökkentenék a koronáriás szívbetegségekre és kettes típusú cukorbetegségre való hajlamukat.

 

Az elhízott Zucker patkány kiváló kísérleti modell az emberi metabolikus szindróma (MetS) szempontjából, ami minden esetben krónikus gyulladás, elhízás, magas vérnyomás, glükózintolerancia és inzulinrezisztencia formájában jelentkezik.

 

A mostani eredmények különösen azért fontosak, mert például az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság közel 37 százaléka szenved a betegségtől, és az Országos Egészségügyi Statisztikai Felmérések szerint ez az arány az elhízott felnőttek számának emelkedésével egyre csak nőni fog.

 

Klimis-Zacas kísérletei szerint a fekete áfonya fogyasztása jelentősen csökkentette a patkányok vérének trigliceridszintjét. A gyümölcs emellett csökkentette az LDL koleszterin szintjét is. Ez az úgynevezett rossz koleszterin, ami az erek, eltömítésével növeli a szívroham kialakulási esélyeit – adta hírül a MediPress.

 

A kutatás részletes leírása a Journal of Nutritional Biochemistry és a British Journal of Nutrition című tudományos szaklapokban olvasható.

 

Forrás: otvenentul.hu