Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Új módszer a daganatos sejtek kiéheztetésére

eef2kA Southamptoni Egyetem és a kanadai BC Rákkutató Intézet közös kutatócsoportjának a Cell szakfolyóiratban közzétett tanulmánya egy olyan újfajta rákkezelésről számol be. Ez a sugárterápiától és a többi hagyományos kezeléstől eltérően a test egészséges sejtjeit nem károsítja.

Chris Proud, az egyetem professzora elmondta, hogy a daganatos sejtek sokkal gyorsabban növekednek és osztódnak, mint az egészséges sejtek, ezért sokkal több tápanyagra van szükségük, vagyis gyakran nem jutnak elég tápanyaghoz és oxigénhez. A kutatók felfedezték, hogy az eEF2K nevű sejtösszetevő kulcsszerepet játszik abban, hogy a daganatos sejtek túlélhessék a tápanyaghiányt, míg az egészséges sejteknek általában nincs szükségük az eEF2K-ra a túléléshez. Az eEF2K működésének gátlásával tehát el lehet pusztítani a rákos sejteket úgy, hogy az egészséges sejtek közben nem károsodnak.

Az emberi test szinte minden sejtje ugyanazokat az alapvető összetevőket tartalmazza, ami azt jelenti, hogy ha a daganatos sejtekben valamelyiket célba veszik, az az összetevő az egészséges sejtekben is károsodik. A mostani kutatás azonban egy olyan fehérjét azonosított, amelyre az egészséges sejteknek nincs szükségük, a daganatos sejtek túléléséhez azonban elengedhetetlen. Egy ezt a fehérjét blokkoló gyógyszer kifejlesztése jelentős áttörést hozhat a rákkezelésben.

A hagyományos kemoterápia és sugárkezelés az egészséges sejteket is károsítják, más célzottabb kezelések, pedig csak bizonyos típusú rákbetegségek esetében hatékonyak. Az új módszer azonban nem károsítja az egészséges sejteket, és a daganatok széles skálája esetében alkalmazható. Proud professzor és munkatársai most más laboratóriumokkal és gyógyszercégekkel karöltve egy olyan, az eEF2K-t gátló gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, amit a jövőben fel lehet használni a rák klinikai kezelésében.

 

Forrás: hazipatika.com