Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Fruktozán szirup ( frukto-oligoszacharid )

Kód: A70 OETI: 10426/2012

Fruktozán szirup

A fruktozán szirup vagy frukto-oligoszacharid egy a természetben megtalálható szénhidrát, mely kis koncentrátumban fellelhető például a céklában, a csicsókában, a cikóriában, a banánban. A frukto-oligoszacharid napi fogyasztása segíti a jótékony baktériumok szaporodását a bélrendszerben. Ezek a baktériumok, pedig fenntartják a bélrendszer egészséges működését, és távol tartják a kártékony baktériumokat, mint például az E. Coli, a clostridium és a szalmonella. A frukto-oligoszacharid édes ízű, az édesítő képessége kb. fele a cukorénak, viszont a kalória  mennyisége csak 10%-a a cukorhoz képest.

Habár a nyugati országokban még csak mostanában vált népszerűvé a frukto-oligoszacharid, Japánban már hosszú évek óta használt étrend-kiegészítőként ismert. A Japánok rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a jótékony baktériumok bevitelére és széleskörben elterjedt a használatuk, mint "élelmiszer-adalék", melynek fontos egészségvédő szerepe van.

A frukto-oligoszacharid egy olyan szuper tápanyag, mely jóval többet tesz, mint a bélflóra helyreállítása.

A tápanyagok felszívódása és a mérgező anyagok eltávolítása is elsősorban a bélrendszerünkben történik. Igaz az állítás, miszerint az egészség a bélrendszer egészségével kezdődik. Kutatások szerint a testünkben felhalmozott mérgező anyagok nagy része is a bélrendszeren keresztül jut a szervezetünkbe.

Mi határozza meg, hogy a vastagbél támogatja egészségünket vagy valamilyen probléma kialakulását, okozza?

Röviden: baktériumok.

Egy baktérium lehet jótékony vagy kártékony, és a vastagbélben mindkettő megtalálható. A káros baktérium felerősíti a betegségeket. A jótékony baktérium pedig, elengedhetetlen az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Mivel immunrendszerünk működéséért 80%-ban a bélrendszer felelős, ezért érthető, hogy a "jó egészség alapja" az egészséges bélrendszer.

A TIENS a Fruktozán szirupot hívja segítségül a jó-rossz baktérium egyensúly megteremtéséhez:

Amikor a jó-rossz baktériumok aránya kiegyensúlyozott, három pozitív változás következik be:

1. Csökkennek, vagy megszűnnek az emésztési problémák.

2. A szervezet elkezdi felhasználni az összes bevitt, hasznos tápanyagot.

3. Az immunrendszer tehermentessé válik és alkalmas lesz a betegségek legyőzésére.

A jó baktériumok az elsődleges védőpajzsot jelentik a különböző betegségeket okozó organizmusok ellen. Valamint az idő előtti öregedés ellen melyet, baktériumokat és gombákat termelő méreganyagok okoznak.

Kimutatták, hogy napi 19 Frukto-oligoszacharid fogyasztásával csökkenthetjük a nemkívánatos elemeket, és egyúttal megnövelhetjük a jótékony baktériumok jelenlétét a bélrendszerben, segítve az egészséges bélflóra kialakulását.

Érdekességek a bélbaktériumokról

- Bélrendszerünkben 100 trillió mikroorganizmus található. - Ez a populáció 500 különböző fajból áll.

- A jó és rossz baktériumok aránya határozza meg a teljes szervezetünk hogylétét. Az ideális arány 8596 jó-, és 15% rossz baktérium.

- A jótékony baktérium egyik feladata, hogy megakadályozza a rossz baktériumok elszaporodását a vastagbélben.

Az emésztés javítása

A frukto-oligoszacharid serkenti a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, különösen a biturátét, mely a vastagbél "üzemanyaga". A frukto-oligoszacharid a biturát szint növelésével segíti fenntartani a bélnyálkahártya egészségét. Ezáltal csökken a bél pH-ja, elősegítve a rövid szénláncú zsírsavak termelését, és ezáltal fenntartva a vastagbél egészséges állapotát. Amellett, hogy a frukto-oligoszacharid élelemként szolgál a baktériumok számára, egy olyan vízben oldódó emészthetetlen rost, melynek segítségével víz jut a bélrendszerbe, így megelőzve a székrekedés kialakulását. Azáltal, hogy fenntartja a jótékony baktériumokat, hozzájárul az egész emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Az immunrendszer erősítése

Frukto-oligoszacharid használatával akár ötszörösére is emelhetjük a jótékony baktériumok mennyiségét a bélrendszerben akár már egy hét után is. Ez kiszorítja a káros baktériumokat, és egyúttal csökkenti a méreganyagokat is a szervezetben. Így az immunrendszer fel tudja venni a harcot a különböző betegségek ellen. A legtöbb magas rosttartalmú élelmiszer csak a bélrendszer tisztítását segíti elő, a frukto-oligoszacharid viszont ezen, felül elősegíti a tápanyagok felszívódását a belek falán keresztül. Ha elegendő mennyiségű jótékony baktérium van a szervezetben, akkor a B-vitamin termelés is megfelelő.

A kalcium és magnézium felszívódásának javítása

Számos tanulmányban írtak arról, hogy a frukto-oligoszacharid serkenti a kalcium felszívódását a belekben. A frukto-oligoszacharid erjedése csökkenti a belek pH értékét, mely elősegíti a különböző ásványi anyagok oldhatóságát, ezáltal többet von ki ezekből szervezetünk a különböző élelmiszerekből. Az oldhatóság növelésével a kalcium felszívódása is könnyebbé válik, ezáltal fenntartja a csontsűrűséget, megelőzi a csontritkulás kialakulását

A koleszterinszint csökkentése

A frukto-oligoszacharid hatékonyan akadályozza meg a koleszterin felszívódását a bélrendszerben, segíti a lipidek anyagcsere folyamatait a magas koleszterinszinttel vagy cukorbetegséggel küzdők számára. Alacsonyan tartja a koleszterin és vércukorszintet.

A maastrichti Egyetem kutatói nemrégiben publikált kiadványukban arra utalnak, hogy a frukto-oligoszacharid hatékony lehet a súlycsökkentésben is. A frukto-oligoszacharid fogyasztásával a"jóllakottság-hormonszintet" magasan lehet tartani, így szabályozza az étvágyat és egészséges vércukorszintet tart fenn.

Egészséges bőr

A tiszta és egészséges bélrendszernek köszönhetően megnő a tápanyagok felszívódása, mely szép bőrt is eredményez. A belekben található jótékony baktérium B-vitamint és folsavat termel, melyek elengedhetetlenek az egészséges bőr fenntartásához.

A Fruktozán szirup fogyasztása ajánlott:

•          Emésztési problémákkal küzdők számára

•          Rossz táplálkozási szokások esetén

•          Ha fogyni szeretne

•          Időseknek

•          Ha fáradtnak, gyengének érzi magát

Fruktozán szirup ajánlott használat:

Bármilyen ital édesítésére, vagy gabonapehelyhez adva reggelihez, valamint gyümölccsel és joghurttal is fogyasztható.

Felnőttek részére 1-2 tasak (10ml / tasak) naponta.

A helyreállítási folyamatok következtében a termék alhasi kellemetlenségeket okozhat. A javasolt fogyasztás szerinti alkalmazás után a bélrendszer megtisztul, egészségessé válik, és a szervezet visszatér a normális működéséhez.

Referenciák:

Prebiotics in the gastrointestinal tract; S. MACFARLANE, G. T MACFARLANE, J. H. CUMMINGS; Alimentary Pharmacology & Therapeutics;

Volume 24, Issue 5, pages 701-714, September 2006

Hughes C, Davoodi-Semiromi Y, Colee 1C Galactooligosaccharide supplementation reduces stress-induced gastrointestinal dysfunction and

days of cold or flu: a randomized, double-blind, cantrolped trial in healthy university students. Am 1 Clin Nutr. June 2011

"lournal of Medicinal Food"; Combining Fructooligosaccharide and Dried Plum Has the Greatest Effect on Restoring Bone Mineral Density Among

Select Functional Foods and Bioactive Compounds; B.H. Arjmandi, et al; April 2010

Van den Heuvel, E., et al. (1999). "Oligofructase stimulates calcium absorptior in adolescents". American Journal of Clinical Nutri£ion 69 (3): 544--548 PMID 10075343

Yamashita K, Kawai K, Itakura M. Effect of fructo-oligosaccharides on blood glucose and serum lipids in diabetic subjects. Nutr Res 1984;4:961-6.

Verhoef SP et aL Effects of oligofructose on appetite profile, glucagon-like peptide 1 and peptide YY3-36 concentrations and energy intake. Br J Nutr.

2011 1un 17:1-6.

 

A TIENS termékek nem gyógyítanak semmit, a szervezet regeneráló képességét segítik elő.