Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Szívbetegséget okozhat a pattogatott kukorica

pattogatott kukoricaA korábban felmerült biszfenol-a (BPA) mellett újabb aggodalmat, keltő vegyületet azonosítottak a pattogatott kukoricában. A perfluoroktánsav (PFOA), amely tapadásmentes edényekben, élelmiszeripari csomagolóanyagokban, bútorokban, illetve esőkabátokban fordul elő, összefüggésbe hozható egyes szív- és érrendszeri betegségekkel.

Az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársai 1200 ember egészségügyi adatainak elemzése után megállapították, hogy minél magasabb a PFOA szintje a vérben, annál nagyobb a szív- és érrendszeri gondok esélye, mégpedig kortól, bőrszíntől, testtömeg indextől, dohányzástól, cukorbetegségtől, valamint magas vérnyomástól függetlenül. A mintába kerültek 98 százalékának, megtalálták a vegyületet a vérében. Korábban már bizonyították a PFOA káros hatásait az állatok kardiovaszkuláris problémáira nézve, s ez az első eset, amikor emberekre vonatkozóan világítanak rá az összefüggésre.

szívbetegség - PFOA"Nem biztos, hogy a PFOA okozza a szívbetegséget. Más kapcsolat is lehet közöttük: előfordulhat például, hogy a szívbetegek szervezete több PFOA-t tart vissza" - magyarázta dr. Anoop Shankar kutató.

Az egészségügyi szakértők egy része azonban - köztük az amerikai Környezeti Munkacsoporttal - olyan eredményekre figyelmeztet, amelyek alapján a PFOA rákkeltő az emberi szervezetben, valamint vesebetegségekhez és magas koleszterinszinthez vezethet gyerek-, illetve serdülőkorban. Az összefüggés tisztázódásáig érdemes csökkenteni a tapadásmentes edényeknek és a feldolgozott élelmiszereknek - úgymint a pattogatott kukoricának - való kitettséget. A tengerentúli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) mérései szerint bizonyos mikrohullámú sütőben elkészíthető változatok ugyanis különösen sok PFOA-t tartalmaznak

 

Forrás: hazipatika.com