Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Tudósok szerint nem érdemes cserélni a fogkefét?

fogkefeLegalábbis ezt állítják amerikai tudósok, akik szerint a torokgyulladást okozó baktériumok nem élnek túl a fogkefén, és fertőzik vissza a beteget, így nem érdemes a gyógyulást követően lecserélni. Szerintünk mégis kéne.

A józan paraszti ész azt diktálja, hogy egyes, főként légúti, illetve fület, orrot, gégét érintő megbetegedések után érdemes lecserélni a fogkeféket, ám a tudósok szerint erre semmi szükség.

 

A gyermekgyógyászati szervezetek május eleji éves találkozóján elhangzott információk szerint a Galvestonban található Texas Egyetem orvosi kara utána ment annak, hogy megállja-e a helyét a fent említett gondolatmenet.

 

streptococcusElsőként kitenyésztettek egy adat streptococcus-t egy új fogkefén, majd azt tapasztalták, hogy a bacilusok szívesen szaporodtak a szálakon, ahol 48 órán át maradtak életképesek. Ezt követően azt vizsgálták, hogy a bacik hogyan terjednek a torokgyulladásos gyerekek szájából és hogyan nőnek a keféken.

 

A tanulmányban 14 streptococcusos torokgyulladásos, 13 nem streptococcus-os torokfájós, és 27 egészséges fiatal vett részt, akik mindegyike egy percig mosta a fogát az új fogkefékkel. Ezt követően a fogtisztítók bakteriális szintjét laboratóriumi körülmények között elemezték.

 

A tudósok megdöbbenésükre mindössze egy fogkefén találtak streptococcus-t, ráadásul egy olyan kísérleti alanyén, aki egyáltalán nem is volt beteg. Egy következő teszt során, pedig egyetlen fogkefén sem találtak túlélőket, viszont a szájban található bacilusok közül jó sokat.

 

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy valójában nem is kell lecserélni a fogkefét, miután valaki torokgyulladásból gyógyult” – mondta Dr. Judith L. Rowen kutató.

 

Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy legalább háromhavonta váljunk meg a szájhigiéniás eszközünktől, ha pedig betegek vagyunk, még gyakrabban.

 

Forrás: eletmod.hu

 

fogkrém
Fogkrém