Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mennyit csökken a testmagasságunk idősebb korunkban?

testmagasságEgy amerikai-kínai nemzetközi kutatás arra a megállapításra jutott, hogy időskori testmagasság-csökkenésünk a felnőttkori életmódbeli szokásaink függvénye. A kutatás során csaknem 18 000 ember testmagasság-változását és felnőttkori életmódját hasonlították össze.

A Dél-Kalifornia Egyetem, a Harvard Egyetem és a Pekingi Egyetem közös kutatásában összesen 17 708 felnőtt testmagasságának változását analizálták 45 éves koruktól kezdve. Míg a korábbi kutatások során csupán a testmagasság és az egészségi állapot közötti összefüggéseket vizsgálták, az új tanulmány a világon elsőként állapította meg, hogy összefüggés figyelhető meg a felnőttkori életmódbeli szokások és az időskori testmagasság-csökkenés között.

 

”Ha kizárólag a testmagasság és az egészségi állapot korrelációját vizsgáltuk volna, nem vettük volna észre ezt a meglepő összefüggést. A kutatási eredmények így azonban azt igazolják, hogy a korábbi, felnőttkori életmódbeli szokások nagymértékben befolyásolják, hogy mennyit veszítünk testmagasságunkból idősebb korunkban” - jegyezte meg John Strauss, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) közgazdaságtudomány professzora, a tanulmány szerzője.

 

A kutatók rendkívül jelentős összefüggést állapítottak meg a magasságcsökkenés és a kognitív egészségi állapot között. Akik időskorukban többet veszítettek a korábbi testmagasságukból, jellemzően rosszabbul teljesítettek a kognitív egészségi szintet mérő standard teszteken, köztük a rövid távú memóriát, vagy az alapvető számtant vizsgáló feladatokon.

 

A társadalmi és gazdasági faktorokat figyelembe véve a kutatók megfigyelték, hogy a városlakók jellemzően többet veszítettek a testmagasságukból, mint a vidéken élő személyek, de hasonló összefüggést vettek észre a testmagasság-vesztés és az iskolázottsági szint között is, az alacsonyabb végzettségűek időskorukra jobban összementek, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők valamivel magasabbak maradtak, mondta Geert Ridder, a USC közgazdásza, a tanulmány társszerzője.

 

A nemzetközi tanulmány az American Economic Journal: Applied Economics című közgazdasági szakfolyóirat áprilisi számában jelent meg.

 

Forrás: betegszoba.hu