Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A magas húgysavszint okozta problémák

magas húgysavszint - köszvényMár régóta ismert a magas húgysavszint (hyperuricaemia) és az izületi gyulladás közötti összefüggés, mely a köszvény nevű betegségben nyilvánul meg. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy más betegségekben is gyakorta mérhetünk magasabb húgysavszintet.

 

Növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Gyakran észlelhető hyperuricaemia elhízott, túlsúlyos, magas vérnyomásos betegeknél, magas koleszterin vagy triglicerid szinttel rendelkezőknél, valamint a cukorbetegeknél is.

Ezek a fent felsorolt állapotok önmagukban is fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de kimutatták, hogy ha ezek magas húgysavszinttel párosulnak, akkor az fokozza a kedvezőtlen hatást.

A kölcsönhatás oda-vissza igaz lehet; tehát a magas húgysavszint, illetve köszvény mellett tízszer gyakoribb a magas vérnyomás (hypertonia) kialakulása, ugyanakkor hipertónia, vagy szívkoszorúér betegségben a köszvény háromszor gyakrabban fordul elő. Az összefüggés főként azzal magyarázható, hogy magas vérnyomás és cukorbetegség esetén a vese vérellátása, érrendszere károsodik, emiatt a húgysav kiválasztása zavart szenved, felhalmozódik a szervezetünkben.

Szintén érdekes tény, hogy a húgysav milyen hatásokkal bír szervezetünkben. Alapvetően antioxidáns hatása van, azonban egy bizonyos mértéket meghaladó szint esetén már gyulladáskeltő hatása van. Hatására fokozódik az oxigéngyökök képződése, így az érelmeszesedés kialakulásában játszik döntő szerepet.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a húgysavszint és szív és érrendszeri betegségek között jelentős összefüggés mutatható ki. Előre jelzője lehet a fokozott kardiovaszkuláris rizikónak, ugyanakkor súlyosbíthatja a már meglévő kockázatot.

 

A magas húgysavszint kezelése

Joggal merül fel a kérdés, hogy kell-e kezelni a magasabb húgysavszintet, ha az klinikailag panaszt nem okoz, illetve megelőzhető-e ezáltal a magas vérnyomás kialakulása? Magyarországon a húgysav képződését gátló allopurinolt (Milurit) használjuk az étrendi megszorítások mellett a húgysavszint csökkentésére.

Az allopurinol kedvező hatása a szív és érrendszeri betegségekben az igen erős antioxidáns hatásával, lehet kapcsolatos. Bizonyos szájon át, szedhető vércukorcsökkentő gyógyszer (glitazon), illetve a vérnyomáscsökkentők egy bizonyos fajtája (losartan) is fokozza a húgysav ürülését.

Ebből az következik, hogy ezeknél a cukorbetegeknél vagy magas vérnyomásos betegeknél, ha egyúttal magas húgysavszintet is mérünk, akkor mindenképpen érdemes a fenti gyógyszercsoportokat választani.

Az eddigi adatok egészében azt sugallják, hogy a szérum húgysavszint meghatározása fontos lehet a kardiovaszkuláris kockázat meghatározásában, ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy a magas húgysavszint csökkentése.

 

Forrás: A teljes cikk a webbeteg.hu oldalon

 

Antilipid tea Chitosan kapszula
Antilipid tea Chitosan kapszula