Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Álmosan éhesebbek vagyunk

álmosan éhesebbAz Uppsala Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint az alváshiánnyal küzdő emberek egy-egy átvirrasztott éjszaka után étkezéskor hajlamosabbak nagyobb adagot venni a kalóriadús ételekből és nassolnivalókból.

Úgy tűnik tehát, hogy az alváshiány nagyban befolyásolhatja a túlsúly kialakulására és a későbbi elhízásra való hajlamot.

A részletes kutatási adatok a Psychoneuroendocrinology című szaklapban jelentek meg. Egy korábban a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányban az Uppsala Egyetem idegtudományi tanszékének tudósai bizonyították, hogy már egyetlen álmatlan éjszaka is növelheti az agyban található éhségérzetért felelős régió működését egészséges testsúlyú fiatal férfiak esetében.

A mostani vizsgálatok során Pleunie Hogenkamp, Christian Benedict és kollegáik szisztematikusan elemezték az alváshiány és a választott ételadagok közti összefüggéseket. Ehhez összesen 16 normál testsúlyú férfit kértek fel, hogy válasszanak tetszőleges adagot 7 főételből és 6 nassolnivalóból egy alkalommal éhesen, egy alkalommal, pedig jóllakottan. A résztvevőkkel kialvatlan és pihent állapotban is megismételtették a kísérletet.

"Egy át nem aludt éjszaka után a férfiak sokkal nagyobb adagokat választottak a kalóriadús ételekből is. Érdekes módon éhesen és jóllakottan is nagyobb adagokat vettek, ebből is látszik, hogy az alváshiány jóllakottságtól függetlenül befolyásolja az éhségérzetet. Ezek alapján az adatok alapján világosan látható, milyen szoros a kapcsolat az álmatlanság és az elhízásra való hajlam között" - nyilatkozta Pleunie Hogenkamp.

 

Forrás: vital.hu