Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mi rontja a láb vérkeringését?

láb vérkeringésAz alsó végtag keringésének romlásához vezet a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint – támasztotta alá egy új kutatás.

Új kutatás erősítette meg, hogy a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint mind hozzájárulnak a láb keringésének romlásához, azaz a perifériás artéria-betegség vagy PAD kialakulásához. Az Amerikai Szív Szövetség tájékoztatása szerint a PAD során a perifériás artériák – leggyakrabban a medence és a láb területén – beszűkülnek. Ez az állapot fokozza a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát, csak az Egyesült Államokban mintegy 8-10 millió embert érinthet. A kutatásban közel 45 ezer amerikai férfi vett részt, akiket több mint két évtizeden át, követtek nyomon. Ez idő alatt 537 PAD-os esetet diagnosztizáltak. A bevezetőben már említett négy kockázati tényező egyenként és függetlenül is jelentősen összefüggött a PAD-ra való fokozott hajlammal. A PAD-os betegek 96 százalékánál legalább egy fenn is állt ezek közül. A kutatás Michel Joosten vezette, a Beth Israel Deaconess Kórház és a Harvard Orvosi Karának munkatársa, a cikk a Journal of the American Medical Association című folyóiratban jelent meg. Arra is fényt derítettek, hogy aki nem rendelkezett egyik kockázati tényezővel sem, annál 77 százalékkal csökkent a PAD kialakulásának esélye. Minél régebb óta jelen voltak a befolyásoló tényezők, annál jobban emelkedett a kockázat.

Dr. Maja Zaric, a Lenox Hill Kórház intervenciós kardiológusa, aki sok PAD-os beteget kezel, azt is hozzátette, hogy az artériás betegségekhez kapcsolható kockázati tényezők általában a szívbetegségekkel is összefüggésben állnak, de a PAD esetén a kapcsolat erősebbnek tűnik. Külön kiemelhető a sorból a dohányzás. - A kutatás arról is beszámolt, hogy a dohányzás még a leszokást követő 20 évvel is hátrányosan befolyásolhatja az artériák állapotát. Ettől függetlenül érdemes fontolóra venni a leszokást, mert ebben az esetben harmadára csökken a PAD veszélye a dohányzást folytatókhoz képest. Most, hogy a PAD főbb kockázati tényezőit megállapították a férfiakra nézve, meg kellene vizsgálni az életmódváltás hatásait, és a nőket sem szabad kifelejteni a kutatásokból.-

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Chi gép

Lábmasszírozó szőnyeg

Cholican kapszula