Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Számítógép és fejfájás

Számítógép fejfájásMa már szinte lehetetlen kikerülni a számítógépeket – legyen szó munkáról vagy szórakozásról. Hogyan előzhetők meg a számítógép okozta egészségügyi panaszok?

Számítógép-fejfájás – Mit tegyünk ellene?

Sokan munkájuk miatt hosszú órákat töltenek a gép előtt. Az, ha valaki órákon át mereven nézi a számítógép monitorját, a szem izmainak görcsös megfeszülését idézi elő.

A szemizmok felelősek a szemek tökéletes beállításáért. A szemüregben helyezkednek el, kívülről tapadnak a szemgolyóra. Elhelyezkedésükből következik, hogy elsősorban halántéktáji, szemkörnyéki, illetve homloktáji fájdalmat okoznak. Ez a fájdalom, pihenésre szűnik. A számítógép előtti ülés a nyak rendellenes, merev tartásával, a nyakizmok görcsével jár, tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást idézve elő, amely igen erős is lehet, szédülés, hányinger kísérheti.

Nem érdemes fájdalomcsillapítóhoz nyúlnunk mindaddig, amíg meg nem bizonyosodtunk az egyéb lehetőségek hatástalanságáról. Érdemes félóránként néhány percre eltekinteni a monitorról.

A számítógép előtti munkavégzés és a szemünk egészsége

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, ezáltal a látás minőségromlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, például monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10- re csökken. A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a meghatározó tényezője.

Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott a monitor egy köztes zónát képvisel, ahová más szemüvegre van szükség. Nekik jó megoldást jelent a kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett, változó fókuszú lencse. A monitor előtt kontaktlencsét használók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a szemüvegesek. A kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilmréteg gyengül, hamarabb szárad a szem, és romlik a látás élessége, minősége.

Lencsék a számítógép előtti munkához – monitorszemüveg

Milyen paramétereknek kell megfelelnie egy monitorszemüvegnek? Mire figyeljünk a választáskor?

Kontraszt – szinte minden nagyobb lencsegyártó cég tud ajánlani kimondottan monitor előtti, enyhén színezett, kontrasztfokozó réteggel ellátott szemüveglencséket. Segítségével a szem kevésbé fárad, nem erőltetődik.

Tükröződés, becsillanás – a lencse mindkét oldala tükröződésmentesítő réteggel van bevonva, pihenteti a szemet. A fény a képernyőről és a szemüveglencse mindkét rétegéről visszatükröződve, ami jelentősen zavarja a dolgozót.

Enyhe színezettség – az átlátszó szemüveglencséhez képest a színezett lencsék nagyobb százalékban nyelik el az UV-tartományú sugarakat.

Egyes lencsék a gépelés megkönnyítésére alul, a billentyűzet részénél világosabbak. A leggyakrabban alkalmazott színárnyalat a borostyán sárga vagy a zöld. A színezettség mértéke 15 és 20 százalék.

A hosszas számítógépes munka mozgásszervi panaszokat is okozhat

Gyakori és tartós használat közben sokan tapasztalják, hogy elfáradnak, fáj a hátuk, gerincük, szemük, és egyre többen panaszkodnak kézfájdalmakra is. A számítógépes munkák során a kéz bántalmait leginkább az egér okozza. Az egér helytelen használata a csuklófájdalom gyakori oka. Ha ugyanis a csukló túlterhelődik, az izomzat görcsösen összehúzódik, ez okoz gyulladást az ínhüvelyben.

A gyulladásos tünetek a nőknél jóval gyakoribbak, mint a férfiaknál, mert náluk az ízületeket stabilizáló izomzat gyengébb. Az ínhüvelygyulladáson kívül úgynevezett teniszkönyök is kialakulhat, mert a feszítő izmok a helytelen tartás következtében túlfeszülnek, és ez nagy fájdalommal jár. Mind az idegfájdalom, mind a gyulladás rendkívül kellemetlen, ezért sokkal jobb megelőzni, mint tartóssá válása esetén kezelni.

Elsősorban a helyes kéztartást, a csukló és kéz alátámasztását kell megszokni. Ma már sok ergonomikusan kialakított eszköz áll rendelkezésünkre. Számítógépezés közben lehetőleg karfás széken üljünk, így a könyököt megtámaszthatjuk. Beszerezhető félkör alakú számítógépes asztal is, erre kényelmesen feltámasztható a kar. Létezik zselés egérpad, amely a csuklót támasztja meg, sőt van felhasználóbarát egér is, amely a kezet optimális helyzetbe hozza. De vehetünk úgynevezett alkartámaszt, melyet az asztal szélére lehet szerelni.

 

Forrás:otventul.hu, A teljes cikk a webbeteg.hu oldalon

 

További cikkeink:

TÜSI- harmonizáló készülék ( vérnyomás regeneráló )

Ican kapszula