Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Gyerek mennyit igyon a hőségben?

gyerek folyadékpótlásKánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyadékpótlás, de figyelni kell arra, hogy a gyerek ne csak vizet vagy ásványvizet kapjon, mert ezek nem elegendőek az ásványi anyag pótlására.

A meleg ellen a szervezet, párologtatással védekezik.  Ez akkor nem működik jól, ha a gyerek nem iszik elég folyadékot, ezért a szervezete nem termel elég verejtéket, illetve olyan ruha van rajta, ami megakadályozza, hogy ez elpárologjon - mondja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

víz kiszáradásSzabó elmondta: ahhoz, hogy a verejtékezéssel elveszített sót pótolni lehessen, nem elég vizet vagy ásványvizet adni a gyereknek.  Azt javasolja, hogy a nagy melegben tejet, tápszert, gyümölcslevet vagy levest is kapjon a gyerek - ki mit szokott -, mert ezekben van annyi elektrolit, amennyire a szervezetének szüksége van.

Hozzátette: a szülők általában tudják, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de előfordul, hogy túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy emiatt enni sem tud. Arra kell figyelni, hogy a gyerek kapja meg ugyanazt a táplálékot, mint más napokon - hiszen annak is a nagy része, 70-80 százaléka vizet tartalmaz -, és ezen, felül legyen a plusz folyadék.

Mennyit igyon a gyerek?

Különböző életkorú gyerekek számára az ajánlott napi folyadékfogyasztást - ital formájában, tehát az ételekkel elfogyasztott folyadékmennyiségen felül - az alábbiakban határozta meg az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Orvosi Intézete). Az értékek irányadó jellegűek, és egy átlagos napra vonatkoznak (hőségben tehát ennél többet kell inni).

 • 0-6 hónapos csecsemők: 700 ml anyatej vagy tápszer
 • 7-12 hónapos babák: 800 ml anyatej vagy tápszer, és emellett kb. 600 ml-nyi ital
 • 1-3 éves gyerekek: 900 ml
 • 4-8 éves gyerekek: 1200 ml
 • 9-13 éves gyerekek:
  • Fiúk - 1800 ml
  • Lányok - 1600 ml
 • 14-18 éves gyerekek:
  • Fiúk -2600 ml
  • Lányok -1800 ml

Honnan látjuk, hogy a gyerek nem iszik eleget?

A folyadékvesztés első jelei a kiszáradt száj és cserepes ajkak, valamint ha a gyerek a szokásosnál feltűnően kevesebbet pisil, és a vizelet koncentráltabb, sötét sárga színű. Súlyosabb kiszáradásra utalnak a beesett szemek, a csecsemőknél a behúzódott kutacs és a bőr csökkent rugalmassága (a has bőrét finoman megcsippentve, majd elengedve a bőr nem ugrik rögtön vissza). Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, haladéktalanul meg kell kezdeni a folyadékpótlást, és orvoshoz kell fordulni. Ez azért is fontos, mert minél súlyosabb a kiszáradás, annál nehezebb vénát találni az infúzióra szoruló kisgyereken.

 

Forrás: origo.hu