Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Az antibiotikumokra nem reagálnak a kórokozók

antibiotikumokEgyesült államokbeli szakértők összefüggést fedeztek föl az antibiotikum-fogyasztás és az arra való rezisztencia között, tehát minél gyakrabban írnak föl egy adott szert, a betegek szervezete annál kevésbé reagál rá, így csökken a hatékonyság.

„Évente megközelítőleg 260 millió receptet állítanak ki antibiotikumokra. Itt már nem elég, ha egy-egy kórház igyekszik megfontoltabban cselekedni: társadalmi összefogásra van szükség” – írja Dr. Ramanan Laxminarayan, Eili Klein és Lova Sun, a Princetoni Egyetem három munkatársa.

A kutatók kölcsönhatásra utaló összefüggést figyeltek meg a jelenség kapcsán. Az E. coli és MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktériumok ellenálló változatainak észlelése röviddel néhány ellenük hatékony antibiotikum tömeges felírása után történt, ugyanakkor a ritkábban használt gyógyszereknél ilyesmit nem lehetett kimutatni.

A receptírási minták követésére a szakértők patikáktól gyűjtöttek adatokat, az 1997 és 2007 közötti időszakból. A rezisztenciával kapcsolatos információk az Egyesült Államok több mint 300 laboratóriumából származtak. Majdnem minden esetben egyhónapos időbeli eltolódást figyeltek meg a tömeges felírás és az ellenálló baktériumok jelenléte között.

Mivel az antibiotikum-fogyasztás mennyisége és gyakorisága a rezisztencia legfőbb oka, Dr. Laxminarayan és munkatársai szerint az influenza elleni védőoltás kapcsán történő nem megfelelő használat csökkentése és orvosoknak, illetve betegeknek egyaránt szóló felvilágosító kampányok indítása azonnali eredménnyel járhatna. Az Egyesült Államok világviszonylatban élen jár az antibiotikumok szedését illetően, ezért ott gyakorlatilag kockázatok nélkül lehetne csökkenteni a tendenciát.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Cordyceps kapszula