Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A testedben van, és jelzi, ha baj van

fájdalomcsillapításBár a fájdalom csillapítása az esetek többségében ma már egyszerű művelet, az emberek korábban is törekedtek rá, hogy enyhítsenek szenvedéseiken.

Az ősi időkben a fájdalmat leginkább az emberi butaságért járó büntetésnek, valamint a haragos istenek bosszújának tekintették, ezért a megoldást és enyhülést különböző rituális-spirituális ceremóniákban látták. A kor orvosai a sámánok, varázslók voltak, ők birtokolták a megfelelő „szakértelmet”, és az emberek is bennük bíztak meg leginkább. Különösen azokban az esetekben, amikor a betegség és fájdalom forrása nem volt szemmel látható, hiszen ezt egyáltalán nem értették, így csak a transzcendentális világ adhatott a bajra megfelelő magyarázatot. Bizonyos kultúrákban speciális eszközöket használtak az ártó szellemek elűzésére, mivel úgy tartották, hogy a csörgők, és a gongok éles hangja kiűzi a rossz szellemet a szenvedő testéből. Más helyeken a koponyalékelés volt a bevett gyakorlat fájdalom esetén, számos olyan leletet találtak, amelyeken jól látszanak a koponyán ütött apró lyukak. Még Hippokratész is írt a trepanációnak nevezett eljárásról, de az orvostudomány megteremtője a fűzfakéreg fájdalomcsillapító hatásáról is elismerően nyilatkozott. A régiek a kuruzsláson túl azért sok mindenre rátapintottak, hiszen a fűzfakéreg például tartalmazza azt az anyagot, amely manapság az aszpirin egyik fő adalékanyaga.

coca colaA Coca-Cola mint orvosság?

„Az egyiptomiak angolnákat fogtak a Nílusból, hogy azzal gyógyítsák a betegek sérüléseit” – nyilatkozta az ABC Newsnak dr. Carol A. Warfield, a Harvard Medical School aneszteziológusa. Ha már az érzéstelenítésnél és altatásnál tartunk: a középkorban igen bizarr módszerekkel érték el, hogy a páciensek műthető állapotba kerüljenek. A középkorban különösen Olaszországban volt elterjedt gyakorlat, hogy az operációra várók fejére fadobozt húztak, amelyet addig ütöttek, kalapáltak, amíg a delikvens el nem ájult. Más esetekben addig szorították el a beteg artériáját, míg az el nem vesztette az eszméletét. A nők számára egészen Viktória királynő koráig természetes volt a szüléssel járó, olykor elviselhetetlen fájdalom, ám a királynő egyike volt az elsőknek, akinél érzéstelenítést használtak, valóságos divatot teremtve ezzel az átlagemberek körében is. Míg a középkort a kombinált fájdalomcsillapítás fémjelezte – a gyógynövények és ásványok ötvözetét, olykor arannyal –, addig a 18–19. században az elektromosság és a mágneses erők alkalmazása terjedt el a gyógyászatban. A speciális szíjak és övek mellett gyakran használtak balzsamokat és kenőcsöket a hiszékeny betegek fájdalmának enyhítésére, amelyekről azt tartották, hogy elektromos és mágneses tulajdonságaik vannak. Ennél azonban sokkal nagyobb áttörésnek számított, amikor a 19. század elején először vontak ki tiszta morfiumot az ópiumból, de már ezelőtt is széles körben terjedt a változó mennyiségű ópiumot tartalmazó, kereskedelemben kapható szerek, mint fájdalomcsillapítók használata, hiszen ha rövid ideig is, de enyhítették a szenvedést. „A Coca-Colát eredetileg általános orvosságként árusították, mivel kokaint tartalmazott. Ne feledjük, abban az időben nem szabályoztak mindent” – mesélte dr. Warfield, aki megosztotta a kor egy másik, ugyancsak népszerű praktikáját, a mustárborogatást, amely az ellentétes stimuláció elvén működött, vagyis a meleg mustár úgy felhevítette a bőrt, hogy ez a fájdalom kiütötte a másik – természetesen csak heveny – fájdalmat.

fájdalom csillapításaFájdalom nélkül szenvedés az élet?

Bár egészen mostanáig a fájdalom csillapításának különböző módozatairól volt szó, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fájdalomérzet igen fontos dolog. Ennek hiányában ugyanis folytonos veszélynek lennénk kitéve, hiszen nem védekeznénk a sérülések ellen, nem vennénk észre a kifejlődő betegségeket. A fájdalom anatómiája igen érdekes. A fájdalomérzet az agykéregben keletkezik: a sérülések hatására a sejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek a receptorokhoz kapcsolódva kiváltják az ingert, s ez a gerincvelőn keresztül jut el az agyba. Kétféle idegrost van, melyek különböző sebességgel vezetik az ingerületet a központi idegrendszer felé: a gyors, azonnali és éles fájdalmat közvetít, míg a lassú tompább, ugyanakkor tartósabb fájdalmat kelt. A tüdőt és az agyat kivéve szervezetünkben mindenütt vannak fájdalomérző „készülékek”, emiatt fordulhat elő, hogy a belső szervek sérülései – pl. bélbetegségek, epekő stb. – is fájdalmat okoznak.

 

 

Forrás: otvenentul.hu

 

További cikkeink:

TÜSI- harmonizáló készülék ( vérnyomás regeneráló )

Lábmasszírozó szőnyeg

Chitosan kapszula