Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Segít a magas vérnyomás ellen a friss gyümölcs

KiwiEgy norvég kutatás szerint a kivi hatásos vérnyomáscsökkentő, rendszeres fogyasztása a vérnyomást a normál értékhez közelíti.

A norvég kutatócsoport korábban már bebizonyította, hogy az eredetileg Kínából származó gyümölcs gátolja a véralvadás alapjául szolgáló vérlemezkék összecsapódását.

Ráadásul a kivi szinte minden fontos vitamint tartalmaz, gazdag antioxidáns vegyületekben. Európában a gyümölcs főként akkor terjedt el, amikor a kivi termesztésének vezető országa a II. világháború után Olaszország lett.

Kiwi gyümölcsA mostani kutatáshoz a norvég kutatók szív- és érbetegség szempontjából kiemelten veszélyeztetett vizsgálati alanyokat választottak: kifejezetten kövér, erős dohányos férfiakat kértek fel a részvételre. A vizsgálatot 100, emelkedőben lévő vérnyomású vagy már eleve magas vérnyomású férfi fejezte be. Először egy hónapig arra kérték a résztvevőket, hogy ne szedjenek gyógyszereket, antioxidáns készítményeket, és mivel a véralvadás kérdése is érdekelte a vizsgálókat, ne vegyenek be aszpirint.

Véletlenszerű elosztás szerint 33 résztvevő naponta három kivit fogyasztott, ugyanannyi vizsgálati alany mindenféle más gyümölcsöt és zöldséget evett ugyanolyan mennyiségben, végül a többiek a megszokott étrendjüket tartották.

A kivi csoportban már a kissé emelkedett vérnyomású résztvevők vérnyomása is csökkent, de a magas vérnyomásúak első értéke, a szisztolés vérnyomás átlag 15 Hgmm-el ment lejjebb, a második érték, a diasztolés nyomás 13 Hgmm-el lett alacsonyabb. Ez új gyógyszerek bevezetésekor is kiemelkedő hatásnak számít - olvasható a Journal of Human Hypertension című folyóiratban megjelent tanulmányában.

A kivi a vérnyomást növelő enzim hatását is gátolta, és a véralvadási készséget csökkentette. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsnek legalább háromféle kedvező szívvédő hatása is létezik.

 

Forrás: MTI, A teljes cikk az origo.hu oldalon

 

További cikkeink:

TÜSI- harmonizáló készülék

TIENS teakeverék

Omega 3 kapszula

Cholican kapszula