Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Alváshiány, ami megbetegít!

AlváshiányEgy nemrég végzett kutatás szerint az alváshiány és a rendszertelen alvási ritmus betegségek kialakulásához és a fertőzésekkel szembeni ellenállás meggyengüléséhez vezethet.

Köztudott, hogy immunrendszerünk közvetlen kapcsolatban áll az alvási ritmusunkkal és szervezetünk ellenállása jelentősen meggyengülhet, ha alvási szokásaink megváltoznak. Egyes szakértők szerint a cirkadián óra - az alvásritmusunkat irányító genetikai mechanizmus - felelős az immunrendszerünk számára elengedhetetlen gének szabályozásáért.

A Yale Egyetem tudósai a TLR-9 gén szerepét vizsgálták egerekben. Azok az egerek, amelyek szervezetében legmagasabb koncentrációban fordult elő a TLR-9 gén, válaszoltak legjobban a baktérium- és vírusfertőzésekre. Ezek az egerek a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbak voltak és az oltásokra is jobban reagáltak.

Az alvási ciklus megváltozása a TLR-9 gén jelenlétét is befolyásolhatja, így a szervezet immunválaszai is módosulhatnak. Ez azt jelenti, hogy akár a hosszabb utazások utáni időzónaváltás-szindróma (jetlag) is súlyosabb betegségek, kialakulásához vezethet. "Az emberek ösztönösen tudják, hogy az alvásritmus felborulása kiszolgáltatottabbá teszi őket a fertőzésekkel szemben" - nyilatkozta Erol Fikrig professzor. "A cirkadián-ritmus megváltozása miatt a patogének sokkal könnyebben fertőznek és az immunrendszer is legyengül."

A professzor szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy az intenzív osztályokon használt mesterséges fény és az állandó zaj hogyan befolyásolja a betegek alvásritmusát és az immunválaszait.

 

Forrás: napidoktor.hu

 

További cikkeink:

Paplan és matracvédő

Multifunkciós párna

Sleeping natural tabletta