Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Méhrák fenyegeti, a sok süti evő nőket

édes kekszA kekszek és sütemények rendszeres, legalább heti háromszori fogyasztása jóval akár 42%-kal is megnövelheti a méhrák kialakulásának kockázatát, állítja egy svéd tanulmány.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 60 ezer nő tíz évre vonatkozó nő étkezési szokásait elemezték, elsősorban a cukorban gazdag étrend és a méhben kialakult (endometriális) tumor közötti összefüggést vizsgálva. Kiderült, hogy az olyan nők körében, akik hetente két-három alkalommal engedtek a sütemények csábításának, 33%-kal nagyobb volt a méhrák előfordulási aránya, a heti háromnál többszöri süti evés esetén, pedig ez az arány már a 42%-ot is elérte.

Érdekes módon a legtöbb magas cukortartalmú élelmiszer, mint például a cukorkák, üdítőitalok és lekvárok nem növelték meg jelentős mértékben a méhrák kialakulásának valószínűségét, csak az édes péksütemények és kekszek.

édes kekszek

A tanulmány elsősorban arra koncentrált, hogy a résztvevők milyen gyakran ettek édességet, nem pedig arra, hogy mekkora mennyiséget fogyasztottak, az viszont így is kiderült, hogy akik napi 35 grammnál több cukrot vittek be a szervezetükbe (ez körülbelül 7 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg), azoknál 36%-kal nőtt meg a tumor kialakulásának valószínűsége.

A tudósok szerint a cukros étrend többféle módon hat a rák kockázatára. Egyrészt a túlzott cukorbevitel következtében a szervezet több inzulint termel, ami stimulálja a sejtburjánzást a méh külső felszínén. Másrészt a túlzott cukorfogyasztás megemeli az ösztrogénhormon szintjét, ami szintén szabályozatlan sejtnövekedéshez vezet.

 

Forrás: vital.hu